1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Soini erottamisen syistä: Tynkkynen ei vastannut kysyttyyn asiaan

Soinin mukaan Sebastian Tynkkysen erottamisessa ei ole kyse poliittisesta ajojahdista. Myös Tynkkysen väitteet puolueessa esiintyvästä painostuksesta ja uhkailusta Soini tyrmää perusteettomina.

Timo Soini Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi Sebastian Tynkkysen erottamista Yle Uutisille.

Soinin mukaan Sebastian Tynkkyselle on annettu useita mahdollisuuksia perustella verkkosivuillaan julkistamaansa listaa, johon on koottu Tynkkysen ajamaa aloitetta tukevien ihmisten nimiä. Puoluehallitus erotti Tynkkysen listan julkistamisen takia.

Lokakuun alussa julkistamassa aloitteessaan Tynkkynen vaati koolle kokousta, jossa äänestettäisiin perussuomalaisten hallitusjatkosta.

Tynkkysen ajama aloite ei liity asiaan

Soinin mukaan erottamisella ei ole yhteyttä Tynkkysen kapinallisuuteen. Tynkkysen ajama aloite ehdittiin jo hylätä äänin 11–2.

– Se asia on loppuunkäsitelty siltä osin.  Siitä ei ollut kysymys. Sellainen on aivan mahdollista, että tällaista mieltä voi olla, mutta se, että kerätään listaa ilman varmennuksia ja ilman lupia hyväksyä loukkaa puolueen jäsenten turvattuja oikeuksia.

Ongelmaksi on noussut nimenomaan se, että listalle kerättiin nimiä niin, että henkilöllisyyttä ei varmennettu, eikä pyydetty lupaa julkaisemiseen henkilöiltä, jotka sen allekirjoittivat.

Soini kertoo, että aiheesta oli keskusteltu Tynkkysen kanssa jo viikkoa aikaisemmin, 16. lokakuuta. Kun asia ei selvinnyt, puoluehallitus antoi Tynkkyselle ja listan toiselle laatijalle Aleksi Hernesniemelle viikon aikaa antaa kirjallinen vastine listan julkistamisen syistä.

Antamassaan vastineessa Tynkkynen ei Soinin mukaan vastannut esitettyihin kysymyksiin. Soini painottaa, että Tynkkyseltä kysyttiin nimenomaan sitä, miksi puolueen jäsenten nimiä sisältävä lista on julkistettu.

– He vastasivat vain siihen kysymykseen mihin halusivat vastata, eikä siihen mitä puoluehallitus kysyi.

"Puolueessa ei ole uhkailtu ketään"

Listalle päätyneistä joku saattaa tehdä rikosilmoituksen, mutta esitutkintaa rikoksesta ei ole vielä edes aloitettu. Miksi Tynkkynen erotettiin jo nyt ennen tuomiota?

– Selkeä tilanne, että heiltä pyydetään vastinetta että miten ovat puolueen jäsenistöä listanneet ja julkistaneet. Puolue ei ole mikään käräjätupa, kommentoi Soini.

Tynkkynen kertoo julkaisemassaan videossa kokeneensa puolueen taholta painostusta ja uhkailua.

– Perussuomalaisessa puolueessa ei ketään painosteta ja uhkailla. Uhkailu on tietääkseni rikos, sanoo Soini.

Perussuomalaisten puoluehallitus teki päätöksen jo perjantaina. Asia on kuitenkin tullut julki vasta sunnuntain ja maanantain vastaisena yönä. Päätöksestä kerrottiin Tynkkyselle ainoastaan sähköpostilla.

– Halusimme saada tämän viestin Tynkkyselle ennen kuin itse julkaisemme. Hän on sen saanut ja julkistanut, toteaa Soini.