Vetyä, sinkkiä, kobolttia – Kokkolan suurteollisuuden vienti vetää yli miljardin vuositulot

Kokkolan suurteollisuusalueen vienti on vahvassa vedossa. Viennin arvo on noussut yli miljardin euron vuodessa, mikä on reilut 5 prosenttia Suomen kemian- ja metalliteollisuuden viennistä.

Kotimaa
Korkealta otettu yleiskuva teollisuusalueesta
Petri Puskala / Yle

Viennin lisäksi myös investointitahti on nousussa. Alueen yritykset ovat investoineet viidessä vuodessa yli 400 miljoonalla eurolla. Summasta uusia investointeja oli reilulla 220 miljoonalla eurolla ja loput kunnossapitoa.

Suurimpia investoijia ovat muun muassa Woikosken vetytehdas, Kokkolan satama, sinkkitehdas Boliden Kokkola ja Freebolt Cobalt. Verotuloja teollisuusyritykset tilittävät valtiolle ja kunnille yli 50 miljoonaa euroa.

Kokkolan kehitysjohtaja Jonne Sandberg kiittelee alueen loistavia puitteita ja synergiaetuja. Boliden Kokkolan toimitusjohtaja Jarmo Herronen taas hehkuttaa vientilukuja.

– Vientieurot ovat välttämätön osa maakunnan ja koko Suomen taloudellista käyttövoimaa, kommentoi Herronen KIP Infran tiedotteessa.

Kokkolan suurteollisuusalueella työskentelee yli 2 200 ihmistä yhteensä seitsemässäkymmenessä palvelu- ja tuotantyrityksissä.

Alueen yritysten liikevaihto oli viime vuonna lähes 1,2 miljardia euroa. Tuotantoyritykset työllistävät noin 1 600 henkeä ja palveluyritykset 600 henkilöä. Työpaikkoja on tullut lisää viidessä vuodessa noin 200.

Tiedot perustuvat Kokkolanseudun Kehityksen tilaamaan tutkimukseen, jossa selvitettiin suurteollisuusalueen vaikuttavuutta.