1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Aiempaa nopeampi kännykkäverkko laajenee Keski- ja Länsi-Lappiin

Teleoperaattoreiden DNA:n ja Soneran omistama yhteisverkko laajenee Keski- ja Länsi-Lappiin. Yhteisverkko tuo nopeat mobiiliverkon tietoliikenneyhteydet ja sen luvataan parantavan myös kännyköiden kuuluvuutta.

Kuva: Yle

Yhteisverkko ulottuu nyt Kittilään, Sodankylään, Muonioon ja Kolariin. Mukana on myös hiihtokeskuksia kuten Ylläs, Levi, Olos, Pyhä ja Luosto.

Yhteisverkko mahdollistaa aiempaa kattavammat ja nopeammat tietoliikenneyhteydet myös haja-asutusalueille. Yhteisverkko monikymmenkertaistaa tiedonsiritonopeuksia LTE Advanced 4G-teknologian myötä. Teleoperaattorien mukaan se parantaa yhteyksiä myös 2G- ja 3G-laitteille, mikä tarkoittaa niillekin parempaa kuuluvuutta. Verkon tiedonsiirtonopeudet ovat taajamissa operaattorien mukaan jopa 300 Mbit/s ja taajamien ulkopuolella maksimissaan 150 Mbit/s.

– Yhteisverkon mukanaan tuomat nopeat yhteydet ovat valtavan hieno asia Lapin elinkeinoelämälle, matkailulle ja asukkaille. Toivon, että se osaltaan auttaa purkamaan tiedonsiirron pullonkauloja myös taajamien ulkopuolella, Lapin maakuntajohtaja Mika Riipi sanoo Suomen Yhteisverkko Oy:n tiedotteessa.

Yhteisverkko pian Rovaniemelle

Yhteisverkon rakentaminen alkoi viime kevään lopulla Kuusamosta. Kesän aikana yhteisverkko eteni Sallaan, Pelkosenniemelle, Savukoskelle ja osaan Kemijärveä. Syksyn aikana valmista on tullut Inarissa, Utsjoella, Enontekiöllä, Sodankylässä ja nyt viimeisimpänä Kittilässä, Muoniossa ja Kolarissa. Lähes koko Pohjois-Suomen rakennustöiden arvioidaan valmistuvan tämän vuoden loppuun mennessä.

– Kahden operaattorin taajuudet ja resurssit yhdistämällä pystyimme toteuttamaan tuplasti nopeamman 4G-verkon erittäin nopeasti ja kattavasti. Seuraavaksi jatkamme rakennustöitä Länsi- ja Keski-Lapissa Rovaniemen tietämillä, Yhteisverkko Oy:n toimitusjohtaja Antti Jokinen kertoo

Operaattoreiden yhdessä tekemä verkko kattaa vuoden 2016 loppuun mennessä noin puolet Suomen pinta-alasta ja sen alueella asuu noin 15 prosenttia väestöstä.

Suomen Yhteisverkko Oy ei tarjoa palveluja asiakkaille, vaan sen omistajat DNA ja Sonera tarjoavat edelleen itsenäisesti kaikki palvelut omille asiakkailleen.