1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Paikallisyhdistys: Tynkkysen erottaminen liian kova rangaistus

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajan Jari-Pekka Teurajärven mielestä Sebastian Tynkkysen erottaminen puolueesta on turhan kova rangaistus. Toisaalta Teurajärvi on pettynyt Sebastian Tynkkysen toimintatapoihin. Puolueesta erottamisen myötä myös valtuustoryhmän jäsenyys Oulussa raukeaa.

Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokouksessa Helsingissä torstaina 8. lokakuuta 2015. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Perussuomalaisten puoluehallitus päätti erottaa perussuomalaisten kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen puolueesta. Puoluesihteerin Riikka Slunga-Poutsalon mukaan syynä erottamiseen oli puolueen jäsenten yksityisten tietojen levittäminen, eivät poliittiset mielipiteet.

Suomen Uutisten mukaan kyse oli niin sanottua tuuletuskokousta koskeneiden henkilötietojen käsittelystä. Lehden mukaan Tynkkynen oli kerännyt verkkolomakkeella nimiä ja julkaissut ne verkossa kysymättä allekirjoittajien suostumusta.

Puolueesta erottaminen on ankarin rangaistus, jonka puolueen jäsen voi saada.

Jari-Pekka Teurajärvi

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kommentoi myös, että ongelmaksi on noussut nimenomaan se, että listalle kerättiin nimiä niin, että henkilöllisyyttä ei varmennettu eikä pyydetty lupaa julkaisemiseen henkilöiltä, jotka sen allekirjoittivat.

Pettymystä myös Tynkkysen toimintaan

Perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Jari-Pekka Teurajärvi on pettynyt siihen, miten Tynkkynen hoiti esityksensa ylimääräisestä kokouksesta. Teurajärven mielestä puolueesta erottaminen oli rangaistuksena kuitenkin liian kova.

– Puolueesta erottaminen on ankarin rangaistus, jonka puolueen jäsen voi saada. Se on vähän niin kuin olisi elinkautisen saanut, kuvailee Teurajärvi.

Säännöt sanovat selkeästi, että puolueesta erottaminen velvoittaa myös valtuustoryhmän erottamaan hänet ryhmästä.

Jukka-Pekka Teurajärvi

– Jos itse olisin ollut puoluehallituksessa, olisin varmasti esittänyt lievempää rangaistusta. Sebastian on nuori kaveri ja hyvin kehityskelpoinen. Hän oppii varmasti, jos tekee virheitä. Siinä mielessä olisin itse käyttänyt matalampaa rangaistusasteikkoa, sanoo Teurajärvi.

Samalla raukeaa valtuustoryhmän jäsenyys Oulussa

Pohjois-Pohjanmaan piirin puheenjohtajan mukaan puolueesta erottamisen myötä myös paikallisyhdistyksen jäsenyys raukeaa automaattisesti, samoin valtuustoryhmän jäsenyys Oulussa.

– Sebastian Tynkkynen on Oulun kaupungissa perussuomalaisten valtuustoryhmän jäsen. Säännöt sanovat selkeästi, että puolueesta erottaminen velvoittaa myös valtuustoryhmän erottamaan hänet ryhmästä. Mutta kunnallisissa luottamustoimissa hän saa jatkaa, koska hänet on sinne vaaleilla valittu ja lautakuntapaikkoihin hänet on valtuusto valinnut. Niissä hän saa jatkaa, kertoo Teurajärvi.