Punkrokkaria kosiskellaan kansallismielisten hallituskumppaniksi Puolassa

Vaalimenestykseen vallanpitäjiä arvostelemalla karauttanut Paweł Kukiz on antanut kosijoille rukkaset.

Ulkomaat
Laki ja oikeus -puolueen puheenjohtaja Jarosław Kaczyński antaa onnittelusuudelman Beata Szydłoalle.
Laki ja oikeus -puoluetta johtava Jarosław Kaczyński onnitteli pääministeriksi noussutta puoluetoveriaan Beata Szydłoa. Pawel Supernak / EPA

Puolan sunnuntaisten parlamenttivaalien suurmenestyjä Laki ja oikeus -puolue on valmis harkitsemaan tarvittaessa entisen punkrokkarin Paweł Kukizin muodostaman Kukiz'15-oikeistopuolueen ottamista mukaan hallitukseen. Vaaliennusteiden mukaan kansallismielinen ja eurokriittinen Laki ja oikeus on saamassa parlamentin alahuoneeseen yksinkin enemmistön.

Kukiz on jo ilmoittanut, ettei aio viedä puoluettaan hallitukseen. Kukiz'15 keräsi vaaleissa suuren kannatuksen arvostelemalla vanhoja vallanpitäjiä.

Pääministeriksi on joka tapauksessa nousemassa Laki ja oikeus -puolueen Beata Szydło. Vaikka virallista vaalitulosta ei ole vielä julkistettu, on nykyinen pääministeri Ewa Kopacz jo tunnustanut Kansalaisfooruminsa vaalitappion.

Laki ja oikeus on saamassa äänistä vajaat 38 prosenttia, Kansalaisfoorumi vajaat 24 prosenttia ja Kukiz'15 vajaat yhdeksän prosenttia äänistä.

Yksikään vasemmistopuolue ei ole pääsemässä parlamentin alahuoneeseen.

Lähteet: Reuters, AP