Vankilat säilyvät Pohjois-Karjalassa – Oikeusministeriö ei puutu vankilaverkostoon

Pyhäselän vankila ja Juuan vankila jatkavat toimintaansa jatkossakin. Oikeusministeriö on päättänyt, että vankilaverkosto säilytetään nykyisellään ja vankiloiden toimintaedellytykset turvataan. Pohjois-Karjalassa varsinkin Juuan avovankilan tulevaisuus on ollut vaakalaudalla.

vankeus
Juuan vankila kesällä kuvattuna.
Juuan avovankilan tulevaisuus on auki. Juuan vankila.

Vankilatoimintaa on Pohjois-Karjalassa tulevaisuudessakin. Oikeusministeriö on päättänyt, ettei vankilaverkostoa supisteta. Maakunnan osalta se tarkoittaa sitä, että niin Joensuun Pyhäselän vankilan kuin Juuan vankilankin (avovankila) tulevaisuus on toistaiseksi turvattu.

Rikosseuraamuslaitos on aiemmin esittänyt vankilaverkoston supistamista. Ehdotus perustui aiempiin säästöpäätöksiin, joiden vuoksi vankiloiden henkilöstömäärää jouduttiin vähentämään.

Oikeusministeriön arvion mukaan vankilaverkoston (siirryt toiseen palveluun) supistaminen olisi johtanut vankipaikkojen vähenemiseen tasolle, joka ei vastaa arvioitua kehitystä vankien määrässä. Lisäksi vankiloiden lakkautukset olisivat aiheuttaneet muissa yksiköissä korjaus- ja rakentamistarpeita, mikä ei ole esityksen mukaisessa aikataulussa mahdollista.

– Kyse on valtion ydintoimintojen turvaamisesta. Pidän tärkeänä, että tiukassakin taloudellisessa tilanteessa Rikosseuraamuslaitoksen toimintaedellytykset turvataan, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.).

Onneksi tämä odottelu nyt sitten tämän päätöksen suhteen loppui.

Juha Pitkänen

Juuassa ollaan helpottuneita päätöksestä

Juuan vankilan johtaja Juha Pitkänen on tyytyväinen oikeusministeriön päätökseen.

– Päätös kuulostaa hyvältä. Onneksi tämä odottelu nyt sitten tämän päätöksen suhteen loppui. Saatiin laitoksen kannalta myönteinen lopputulos, iloitsee Pitkänen.

Juuan vankilan lakkautusuhka ehti jo vaikuttaa siihen, ettei vankila voinut enää ottaa vastaan asiakkaiden työtilaisuuksia.

Juuan avovankilassa on tällä hetkellä reilut 30 vankia.