1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Daniel Craig katuu sanojaan uusimmasta Bondista: Olin vain uupunut

Uusi James Bond -elokuva Spectre saa Suomen ensi-iltansa perjantaina. Elokuvan tavoitteena on napata kaikkien aikojen tuottoisimman Bond-elokuvan titteli edelliseltä Skyfall-elokuvalta. Haaste vei tekijätiimin uupumuksen partaalle.

Daniel Craig. Kuva: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries.

Uuden James Bond -elokuvan Spectren julkaisua saatteli markkinoijan painajainen. Pääosan esittäjä Daniel Craig sanoi vetävänsä mieluummin ranteensa auki kuin astuvansa Bondin pukuun uudelleen. 

Nyt rentoutuneen oloinen Craig vakuuttaa lontoolaishotellissa, että lausunto kumpusi työuupumuksesta.

– On lähes loukkaavaa, että heti kuvauksien päättymisen jälkeen antamani kommentti lopettamisesta julkaistiin. Olen aina ollut innostunut Bondeista ja käyttänyt suuren osan elämästäni näiden elokuvien tekemiseen. Jos päätän tehdä seuraavan elokuvan, teen sen.

Bondissa väännetään jälleen vitsiä

Uutta elokuvaa värittää 80-luvulta tuttu leikkisä Bond-tunnelma. Daniel Craig näyttääkin rentoutuneemmalta roolissaan kuin aiemmissa elokuvissa.

– Halusimme elokuvaan hyvää Bond-huumoria, mutta sen luominen on vaikeampaa kuin yleensä luullaan. Austin Powers -elokuvat parodioivat sitä niin hyvin, että jouduimme jättämään huumorin pois aiemmista elokuvistani.

Spectre-elokuva myös vilisee viittauksia Bond-historiaan. Maailmaa ei kuitenkaan uhkaa ydintuho vaan sähköinen urkinta. Bondin täytyy seurata aikaansa, selittää ohjaaja Sam Mendes.

– Ihmisiä huolettavat nykyisin kansalaisoikeudet ja tunne siitä, että meitä valvotaan syyttä. Valvonnan takana ovat turvallisuuspalvelut, joille myös Bond työskentelee. Tätä ei voi jättää huomiotta. 

Daniel Craig näytteli James Bondia sarjan viimeksi ilmestyneessä osassa Spectre (2015). Ensimmäistä kertaa Craig oli Bondina Casino Royale -elokuvassa (2006). Kuva: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries

Daniel Craig selittää, että Bond on uudessa elokuvassa kahden tulen välissä.

– Hän yrittää pelastaa maailman pahantekijöiltä, mutta joutuu taistelemaan myös oman organisaationsa sisällä toimivaa vihollista vastaan.

Pahis ja Bond-tyttö klassisia valintoja

James Bondilla on maailman pelastamisen lomassa tietenkin aikaa myös romanssille. Kovapintaisen Bondin panssarin sulattaa tällä kertaa Léa Seydoux, Sininen on väreistä lämpimin- ja _Mission:Impossible - Ghost Protocol _-elokuvista tuttu nouseva ranskalaistähti.

– En näe itseäni tyypillisenä Bond-tyttönä. Innostuin roolista, koska hahmo on moderni ja sisukas, yhtä vahva kuin Bond itse, Seydoux selittää.

Bond kohtaa elokuvassa Spectre-organisaation mystisen johtohahmon. Oscar-palkittu Christoph Waltz ei näe pahantekijöiden roolien tekemisessä dramatiikkaa:

– Monet luulevat, että kyse on metodinäyttelemisestä ja henkilöhahmoon samaistumisesta. Minulle tämä on pelkästään työtä ja älyllinen haaste. Minun täytyy käyttää mielikuvitustani, jotta tarina herää eloon. 

Léa Seydoux. Kuva: Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc., Danjaq, LLC and Columbia Pictures Industries.

Mendes ja Craig eivät sulje pois jatkoa

Taide-elokuvan ja teatterin saralla mainetta niittänyt ohjaaja Sam Mendes on vakuuttanut, ettei enää lähde kolmatta kertaa mukaan vuosia kestävään Bond-tuotantoon. Houkutus saattaa tosin käydä liian suureksi.

– Se on mahdollista jos elokuvaan löydetään niin hyvä idea, etten kestäisi ajatusta siitä, että joku muu toteuttaisi sen. Tämä on epätodennäköistä, mutta näin kävi Spectren kohdalla.

Mendesin Spectre-päätöstä auttoi myös 007:n voimakas painostus. Näyttää selvältä, että Daniel Craig yrittää taktiikkaa uudelleen.

– Sam kiusaa meitä jatkopäätöstään panttaamalla. En voisi kieltäytyä tekemästä elokuvaa, jonka Sam ohjaa, Daniel Craig sanoo.