Kyselyt näyttivät aivan muuta – peronistivalta katkolla Argentiinassa

Väistyvän presidentin suosikin piti kyselyjen perusteella voittaa jopa suoraan ensimmäisellä kierroksella. Aivan yllättäen toisesta kierroksesta tuleekin tiukka kilpailu.

Ulkomaat
Parikymmentä toimittajaa ojentaa tv-kanavien logoilla koristeltuja mikrofonejaan kohti Macria.
Presidentinvaalien uurnilla sunnuntaina käynyt Mauricio Macri toimittajien piirityksessä. Martin di Maggio / EPA

Argentiinan väistyvän presidentin suosikin ja tämän haastajan yllätyksellisen tasainen tulos presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella sunnuntaina saattaa aiheuttaa Argentiinan politiikassa suuria muutoksia, arvioivat monet politiikan- ja taloudentuntijat.

Peronistiehdokkaalla, Buenos Airesin provinssin kuvernöörillä Daniel Sciolilla oli mielipidekyselyissä selvä johto, mutta kun eilisten vaalien äänistä oli enää muutama prosentti laskematta, Sciolin osuus oli vain 36,7 prosenttia.

Konservatiivinen haastaja, Buenos Airesin pormestari Mauricio Macri oli saanut äänistä 34,5 prosenttia

"Täysin odottamatonta"

Vaikka Scioli vahvistaisi johtoaan loppulaskennassa, hänen asemansa vaalien toisella kierroksella vajaan kuukauden päästä on odottamattoman epävarma.

Ennakkoon Sciolin arveltiin voivan jopa varmistaa valintansa yhdellä kierroksella. Sitä varten hänen olisi pitänyt saada joko 45 prosenttia äänistä tai kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin vaalien kakkonen.

– Kyselyt näyttivät aivan pieleen. Tämä oli täysin odottamatonta, sanoo politiikantutkija Ignacio Labaqui.

Vaalien kolmosen äänet jaossa

Vaalien tulos ratkaisee sen, miten Argentiina suhtautuu toisaalta talousvaikeuksiinsa, muun muassa kovaan inflaatioon ja keskuspankin dollaripulaan, ja toisaalta sosiaalisen hyvinvoinnin turvaamiseen. Scioli on luvannut säilyttää kansalaisten tukiohjelmat, mutta Macri on valmis purkamaan sekä niitä että kauppa- ja valuuttapolitiikan rajoituksia.

Mauricio Macri
Daniel ScioliJuan Ignacio Roncorpni / EPA

Sciolia kannattavat ennen muuta köyhät kansalaiset, jotka arvostavat Scolin edeltäjää Cristina Fernández de Kirchneria sosiaalisen turvaverkon vahvistajana.

Scioli pyrkineekin kakkoskierroksen kampanjassa muistuttamaan mieliin oikeistopolitiikan vuosina 2001–2002 aiheuttaman syvän talouskriisin, jonka takia miljoonat argentiinalaiset putosivat alle köyhyysrajan.

Toisella kierroksella osallistuvat vain kaksi eniten ääniä saanutta ehdokasta, ja muiden äänet ovat uusjaossa. Kolmonen oli Sergio Massa, jota äänesti runsaat 20 prosenttia. Hän on Fernández de Kirchnerin entinen kansliapäällikkö, joka lähti puolueesta toissa vuonna.

Lähteet: Reuters, AFP, AP