Lama ei näkynyt Kirjamessuilla: "Parhaat messut ikinä"

Tarkkoja tietoja Kirjamessuilla myydyistä kirjoista ei ole. Kustantajat ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä kirjamyyntiin.

kulttuuri
Sauli Niinistö ja Jörn Donner,
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja kirjailija Jörn Donner keskustelivat kirjamessuilla kirjoista, kirjallisuudesta ja lukemisen tärkeydestä.

Venäjä-teeman suosio yllätti Kirjamessujen järjestäjät Helsingissä. Kirjamessujen tiedottajan Teija Armannon mukaan teema kiinnosti kirjallisuuden ystäviä ennen messuja ja messuilla.

Venäjän kirjallisuuteen ja kulttuuriin liittyviä keskusteluja oli yhteensä 80 ja venäläisiä kirjailijoita esiintyi messuilla yli 30. Helsingin Kirjamessuilla ja Viini, ruoka ja hyvä elämä -tapahtumassa vieraili neljän päivän aikana 80 000 kävijää. Kirjamessuilla kävi tänä vuonna noin tuhat henkilöä enemmän kuin viime vuonna.

Viime vuonna Kirjamessuilla oli mukana kolmet messut, kun Helsingin Musiikkimessutkin osallistui tapahtumaan.

– Presidentti Sauli Niinistön ja kirjailija Jörn Donnerin keskustelu huipensivat Messukeskuksen Kirjamessut, tiedottaja Teija Armanto iloitsee.

Niinistö on Kirjan vuoden suojelija ja keskusteli Donnerin kanssa kirjallisuudesta. Keskustelu on nähtävissä Yle Areenassa.

Tarkkoja tietoja messuilla myydyistä kirjoista ei ole. Kustantajat ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä kirjamyyntiin.

– Keskiostoksen arvo on kasvanut selvästi. Otavan messuosastolla myynti kasvoi lähes 15 prosenttia, Otavan yleisen kirjallisuuden kustannusjohtaja Minna Castrén kertoo.

Otavalla asiakkaan keskiostos oli noin 28 euroa. Osasto myi noin 8000 kirjaa.

– Yleistunnelma oli, että parhaat messut ikinä, Castrén iloitsee.

TNS Gallupin kävijätutkimuksen mukaan kirjamessujen kävijöistä 70 prosenttia on aktiivisia lukijoita ja he lukevat vuoden aikana keskimäärin 18 kirjaa. Kävijöitä houkuttelivat kirjamessuille erityisesti kirjauutuudet, messutarjoukset ja kirjailijavieraat.

Ensi vuoden Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtajana aloittaa Jan Erola.