1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Voimakas maanjäristys ravisteli Afganistania ja naapurimaita, kuolleiden määrä nousee

Järistyksen voima oli 7,5. Kuolonuhrien määrä nousee ja uhreja on yli 200. Eniten uhreja järistys on vaatinut Pakistanin puolella.

Ulkomaat
Maanjäristyksen tuhoja Pakistanissa.
Hanifullah Khan / EPA

Yli 200 ihmistä on kuollut Afganistanissa, Pakistanissa ja näiden naapurimaissa voimakkaassa maanjäristyksessä.

Tiedot kuolleiden määrästä vaihtelevat, kuolleita on mahdollisesti jopa lähes 300. Uutistoimisto AP:n mukaan Pakistanissa olisi kuollut 228 ihmistä ja Afganistanin viranomaiset olisivat raportoineet 33 kuolleesta. AFP puolestaan kertoo, että Afganistanissa olisi kuollut jopa 63 ihmistä.

Myös Intian-puoleisessa Kashmirissa on kuollut kaksi ihmistä.

Loukkaantuneita on ilmeisesti noin 1 800 pelkästään Pakistanissa. Eniten kuolonuhreja on tähän mennessä ilmoitettu olevan Pakistanissa.

Kuolonuhrien joukossa on Afganistanissa Taloqanissa 12 hengiltä tallaantunutta koulutyttöä, jotka pyrkivät paniikissa ulos koulurakennuksesta.

Järistyskeskus oli Pohjois-Afganistanissa Badakšanin maakunnassa, mutta maa järähteli laajalti naapurimaissa. Talot heilahtelivat Afganistanin pääkaupungin Kabulin lisäksi myös muun muassa Delhissä Intiassa ja Islamabadissa Pakistanissa.

Rakennuksia luhistunut, sähköt poikki

Järistys arvioitiin ensi tiedoissa voimaltaan 7,7:ksi, mutta lukua alennettiin 7,5:een. Niin voimakas tärinä kykenee pahimmillaan aiheuttamaan hyvin suuria tuhoja.

Rakennuksia on luhistunut ja vaurioitunut eri puolilla järistysaluetta. Sähköt ovat katkenneet muun muassa suuresta osasta Kabulia ja puhelinyhteydet valtaosasta Afganistania. Myös teitä on poikki.

Järistys kesti 45 sekuntia, ja järistyskeskus oli 212 kilometrin syvyydessä runsaan 80 kilometrin päässä Feyzabadista.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi