1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi näpistelijöiden kuvien julkaisemisesta: "Yksityisyyden raja ehkä ylitetty"

Ylikonstaapeli Teemu Äikäs ei niele porilaisen R-kioskin käytäntöä julkaista näpistelystä epäiltyjen kuvia Facebookissa ilman kritiikkiä. Hän painottaa, että rikosten selvittäminen pitäisi jättää poliisin tehtäväksi. Kuvien julkaiseminen saattaa ylittää yksityisyyden rajan ja johtaa kunnianloukkaussyytteisiin.

Kuva: Kuvakaappaus Facebookista

Porilainen R-kioski on aloittanut näpistelystä epäiltyjen kuvien julkaisemisen Facebook-sivuillaan. Ensimmäinen julkaisu johti epäiltyjen tunnistamiseen muutamassa tunnissa. R-kioski poisti kuvat tekijöiden henkilöllisyyden selvittyä. Ylikonstaapeli Teemu Äikäs Lounais-Suomen poliisista pitää keinoa hyvin arveluttavana.

– En pysty suoraan sanomaan onko tässä ylitetty joku raja, mutta suhtautuisin kuvien julkaisemiseen kriittisesti, hän toteaa.

Syyllinenkin voi suojella kunniaansa

Teemu Äikäs on sekä ymmärtäväinen että mietteliäs asian suhteen.

– Tarkoitus on hyvä ja tietyllä tavalla ymmärränkin sen. On suotavaa, että rikoksia pyritään ennaltaehkäisemään. Se pitää kuitenkin tehdä sääntöjen puitteissa, jotta ei lipsahdeta kunnianloukkauksen puolelle, Äikäs toteaa.

Äikäs uskoo, että kuvien julkaisija voi syyllistyä kunnianloukkaukseen vaikka näpistelystä tai rikoksesta epäilty olisikin syyllinen.

– Pitää arvioida onko rikos sellainen, että se edellyttää kuvan julkaisua. Jos joku katsoo, että hänen kunniaansa on loukattu, voi hän tehdä siitä ilmoituksen.

Motiivina häpeärangaistus?

Rikosten selvittäminen olisikin syytä jättää Teemu Äikkään mukaan poliisin tehtäväksi.

– Mitä kauppias tekee sillä tiedolla, kuka tekijä on? Hänellä ei ole toimivaltaa asian suhteen. Mietityttääkin, että onko motiivina saada tekijä selville vai antaa hänelle häpeärangaistus.