Hyppää sisältöön

Puruveden perinteistä talvinuottausta halutaan tehdä tutuksi – lapset mukaan jäälle

Kesälahden kalasatama osuuskunta on käynnistelemässä hanketta, jolla parannettaisiin Puruveden talvinuottauksen tunnettuutta. Tavoitteena on muun muassa tehdä yhteistyötä koulujen kanssa, jotta Kiteen seudun lapset ja nuoret pääsisivät mukaan jäälle.

Talvinuottausta Puruvedellä. Kuva: YLE / Heikki Haapalainen

Puruveden ainutlaatuista ja perinteistä muikun talvinuottausta halutaan tehdä tutuksi. Kesälahden kalasatama osuuskunta on käynnistelemässä ensi vuodella hanketta, jolla parannettaisiin ammattimaisen talvinuottauksen tunnettavuutta.

Yhtenä tavoitteena on viedä Kiteen seudun lapset jäälle tutustumaan ammattikalastukseen talvella. 

– Puruveden talvinuottaus ja muu ammattikalastus on ainutlaatuinen kokonaisuus. Erityisesti lasten saaminen jäälle tulee tarjoamaan unohtumattomia kokemuksia nuorille ja mahdollistaa vaikkapa opintoretket ilmastonmuutoksen, vesistöjen tilan, biologian, lähiruuan ja kalastajan ammatin teemoihin, osuuskunnan puheenjohtaja ja ammattikalastaja Tero Mustonen toteaa.

Erityisesti lasten saaminen jäälle tulee tarjoamaan unohtumattomia kokemuksia nuorille.

Tero Mustonen

Kouluyhteistyön lisäksi osuuskunnan suunnitelmissa on tuottaa lyhyt esittelyvideota sekä erilaisia esitteitä ja kirjasia ammattikalastuksesta. Hankeen kustannukset ovat reilut 22 000 euroa. Keski-Karjalan Leader -ryhmä Jetinan hallitus on esittänyt rahoituksen myöntämistä 70 prosentille kuluista. Lopullisesti rahoituksesta päättää ely-keskus joulukuussa.

Puruveden ainutlaatuisen talvinuottauksen juuret ovat 1300-luvulla. Myös järven muikku on ainutlaatuinen, ja se sai EU:n nimisuojan biologisten ominaisuuksiensa vuoksi vuonna 2013.