Lappeenranta ei maksa sivutoimisten palomiesten varallaoloajasta vaatimaa palkkaa

Joutsenossa ja Luumäellä työskentelevät sivutoimiset palomiehet vaativat kaupungilta yhteensä yli kahden miljoonan euron maksamattomia palkkoja. Kaupungin mukaan päivystyksen aiheuttama haitta sivutoimisille palomiehille on vähäinen.

palomiehet
Paloharjoitus
Yle

Lappeenrannan kaupunki ei maksa varallaolosta palkkaa sivutoimisille palomiehille.

Joutsenossa ja Luumäellä työskentelevät sivutoimiset palomiehet vaativat kaupungilta yhteensä yli kahden miljoonan euron maksamattomia palkkoja. Palkkasaatavavaatimuksia on 25 ja niiden määrät vaihtelevat noin 30 000 eurosta yli 180 000 euroon.

Vaatimukset perustuvat Korkeimman oikeuden ennakkopäätökseen, jonka mukaan Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella vakituisena palomiehenä työskennellyt henkilö oli töissä myös varallaoloaikana. Palomies asui kaukana paloasemalta ja joutui varallaoloaikana asumaan paloasemalla.

"Sivutoimisilla ei velvollisuutta lähtövalmiuteen"

Lappeenrannan kaupunki katsoo, että varallaoloaika ei ole sivutoimisten palomiesten työaikaa.

– Sivutoimisilla palomiehillä ei ole velvollisuutta viiden minuutin lähtövalmiuteen, sanoo Lappeenrannan kaupungin henkilöstöjohtaja Päivi Savilampi.

Kaupungin mukaan päivystyksen aiheuttama haitta sivutoimisille palomiehille on vähäinen. Varallaoloaikana sivutoimisilla palomiehillä on mahdollisuus viettää lähes normaalia vapaa-aikaa, eikä siitä siten tarvitse maksaa täyttä palkkaa.

Kaupunki perustelee kantaansa myös sillä, että sivutoimisten palomiesten työskentely perustuu vapaaehtoisuuteen.