Rakennustyömaalla kannattaa olla tarkkana oikeasta korkeusjärjestelmästä

Maaperä liikkuu jatkuvasti korkeussuunnassaan. Siksi Suomessa tehdään päivitystä korkeusjärjestelmiin 40-50 vuoden välein. Maan kohoamisen vuoksi tarkistettujen vanhojen ja uusien järjestelmien ero on kymmeniä senttejä. Pahimmassa tapauksessa rakennus voi jäädä liian alas väärän järjestelmän vuoksi.

Kotimaa
Omakotitalon rakennustyömaa.
Omakotirakentajat joutuvat tekemään verottajalle rakentamisilmoituksen heinäkuun alusta lukien. Kimmo Hiltunen / Yle

Joensuun kaupunki päivittää suunnittelu-, mittaus- ja kartoitustöissä käytettävän korkeusjärjestelmän. Uudistus on osa valtakunnallista järjestelmäpäivitystä, joka tehdään Suomessa noin 50 vuoden välein. Syynä tähän on jääkauden jälkeinen maanpinnan kohoaminen, joka muuttaa hiljalleen korkeuksia nollatasoon nähden.

Uusi N2000 - järjestelmä nostaa Joensuun alueella korkeuslukuja 20 cm suhteessa vanhaan N60 - järjestelmään. Siten on tärkeää esimerkiksi talonrakennuksessa huomioida, kumpi järjestelmä on alueella käytössä.

– Jos rakennustyömaalla käytetään vanhaa järjestelmää ja viemäröinti on uudessa järjestelmässä, voi talo valmistuttuaan olla liian alhaalla viemäröintiin nähden.

Silmämääräisesti korkeuseroa ei voi havaita.

Ismo Piirainen

– Tieto korkeusjärjestelmästä on saatava asiakirjoista, sillä silmämääräisesti korkeuseroa ei voi havaita, kertoo paikkatietoinsinööri Ismo Piirainen Joensuun kaupungilta.

Jatkossa kaupungille toimitettaviin suunnitelmiin, piirustuksiin ja karttoihin on merkittävä, mihin järjestelmään ne perustuvat. Ennen maaliskuussa 2016 tapahtuvaa vaihtoa aloitetut työt toteutetaan vanhemmassa N60–järjestelmässä.

Joensuussa käytiin lokakuun alkuun mennessä uusien maankorkeuksien määrittelemiseksi noin 100 mittauspistettä kantakaupungin alueella.

Maan nousema on Pohjois-Karjalassa maamme alhaisimpia. Esimerkiksi länsirannikolla voi maa nousta 100 vuodessa jopa metrin.

Korkeusjärjestelmiä on päivitetty jo aiemmin muun muassa Länsi-Suomessa.