Vastahakoisimmatkin kunnat pohtivat nyt pakolaisten ottamista

Uudellamaalla on ollut tukku kuntia, jotka eivät ole ottaneet vastaan kiintiöpakolaisia aikoihin. Valtio kannustaa kuntia nyt päätöksentekoon 20 000 euron porkkanalla.

Kotimaa
Irakilaisia turvapaikanhakijoita Leväsen palvelukeskuksen edessä.
Sakari Partanen / Yle

Valtio houkuttelee kuntia vastaanottamaan kiintiöpakolaisia bonusrahalla. Työ- ja elinkeinoministeriö maksaa 20 000 euroa niille kunnille, jotka ottavat vastaan vähintään 20 hengen suuruisen ryhmän.

Kertakorvaus on tarkoitettu kunnille, jotka sijoittavat pakolaisia ensimmäistä kertaa tai neljän vuoden tauon jälkeen. Bonusrahaa on varattu 15 kunnalle.

Keravalla pohditaankin vuosien tauon jälkeen kiintiöpakolaisten ottamisesta. Nyt suunnitelmissa on vastaanottaa 20-25 pakolaista ensimmäisenä vuotena ja sen jälkeen viisi pakolaista vuosittain.

Keravalla valtion porkkana koetaan kovin kitukasvuiseksi.

– Se on aika ripaus koko kakussa, mutta kaikki raha on kotiin päin. Ehkä se voi joitakin kuntia kannustaa, mutta en usko todellakaan, että se on ratkaisun perusta, Keravan sosiaali- terveyspalvelujen toimialajohtaja Erja Wiili-Peltola korostaa.

Kiintiöpakolaisena maahan muuttavalla on jo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n myöntämä pakolaisasema. Suomi on ottanyt 2000-luvulla vuosittain noin 750 kiintiöpakolaista.

Kerava piti taukoa

Keravan kaupunki vastaanotti ensimmäiset pakolaiset jo 1980-luvulla. Ensimmäinen ryhmä oli vietnamilaisia venepakolaisia ja 1990-luvulla kaupunkiin saapui useita ryhmiä somalialaisia, Irakin kurdeja ja Kosovon albaaneja.

Viimeksi Keravalle kiintiöpakolaisia on vastaanotettu kymmenisen vuotta sitten.

Kerava ei ole yksin, sillä nyt myös Loviisa suunnittelee pakolaisten vastaanottamista. Tarkoitus on ottaa ensi vuonna 25 pakolaista. Seuraavana vuonna heitä ei otettaisi, mutta vuodesta 2018 lähtien pakolaisia voisi tulla vuosittain kymmenen. Ensisijaisesti Loviisaan otettaisiin perhekuntia.

Myös Itä-Uudenmaan pikkukunta Pukkila on herännyt pohtimaan pakolaisten sijoittamista. Pukkilassa puntaroidaan parhaillaan pakolaisten vastaanottamista ja kunta neuvottelee asiasta Ely-keskuksen kanssa vielä tämän kuun lopulla.