1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Tietosuojavaltuutettu: Tynkkysen nimilistan väitetty laittomuus on selvitettävä

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on päättänyt selvittää väitteet Sebastian Tynkkysen keräämän ja verkossa julkaiseman nimilistan mahdollisesta laittomuudesta.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio.

Yle Uutiset tavoitti tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion tietosuoja-alan kansainvälisestä konferenssista Amsterdamista.

Aarnio toteaa, että erilaisten nimilistojen kerääminen ja junttaus on puoluepolitiikassa arkea.

Se milloin nimilistat ja niiden julkaiseminen rikkovat lakia, on selvitettävä erikseen tapaus tapaukselta.

– Poliittinen mielipide on arkaluontoinen henkilötieto, ja sen kanssa on aina oltava tavanomaista tarkempi. Ihmisen itsensä on saatava päättää, julkistetaanko hänen poliittinen mielipiteensä vai ei. Listalla ei saa olla nimeä, jonka julkaisemiseen ei ole annettu suostumusta.

– Kysymys kulminoituu siihen, mitä ihmisille on nimilistaa kerättäessä kerrottu listan tarkoituksesta ja sen julkistamisesta.

Tietosuojavaltuutettu Aarnio sanoo, että hänen virastonsa aikoo selvittää Sebastian Tynkkysen keräämän ja julkistaman nimilistan väitetyt laittomuudet mahdollisimman pikaisesti.

– Katsotaan nyt ensin, josko joku tuolla listalla ollut henkilö ottaisi meihin yhteyttä. Silloin juna lähtee automaattisesti liikkeelle.

– Jos yhteydenottoja ei tule, päätämme tietosuojavaltuutetun toimistossa perjantaina, minkälaisiin selvityksiin tässä tapauksessa on aihetta.

– Tämä vaikuttaa sellaiselta asialta, että se on hyvä selvittää perin juurin ainakin vastaisen varalle. Pelisäännöt kaipaavat selkiyttämistä.