Outokummun markkinatilanne on vaikea – "Vaikka uusi toimitusjohtaja toisikin uusia tuulia"

Tappioputki voi ensi vuonna katketa, lähinnä rakennejärjestelyjen ja säästöjen ansiosta, arvioi OP:n seniorianalyytikko Jari Räisänen.

talous
Rauta sulaa.
Outokumpu

Uutinen Mika Seitovirran lähdöstä teräsyhtiö Outokummusta ei tullut asiantuntijoille yllätyksenä, vaan markkinoilla on odoteltu toimitusjohtajan vaihtumista, sanoo OP:n seniorianalyytikko Jari Räisänen. Näitä odotuksia on ollut Outokummun pitkään jatkuneen tappioputken takia.

Analyytikon mukaan Outokummun yksittäisiä virhearviointeja on vaikea eritellä. Hän nostaa kuitenkin esiin ison Inoxum-yhtiökaupan.

– Sen integrointi osaksi Outokumpua ei ole välttämättä täysin onnistunut. Samaan aikaan yleinen markkinatilanne ruostumattomassa teräksessä on ollut erittäin vaikea.

Kaupan takana on kuitenkin ollut koko hallitus, joka on antanut Seitovirralle ohjeet viedä kauppaa eteenpäin, huomauttaa Räisänen.

Uusi toimitusjohtaja Roeland Baan on Aleris-konsernin Euroopan- ja Aasian-toimitusjohtajana.

– Melko pienestä yhtiöstä tulee uusi toimitusjohtaja.

Räisänen ei osaa arvioida, menikö valinta kohdalleen. Selvää hänestä on kuitenkin se, että markkinatilanne jatkuu vaikeana, vaikka uusi toimitusjohtaja toisikin uusia tuulia ja uusia ajatuksia.

– On vielä paljon tehtävää, että yhtiö saadaan kannattavaksi.

Räisänen sanoo, että tämänhetkisten ennusteiden nojalla on mahdollista, että yhtiö ensi vuonna pystyy tekemään positiivisen tuloksen, mikäli markkinatilanne edes vähän paranee.

– Tällä hetkellä ennusteissa on Outokummulle positiivinen tulos vuodelta 2016. Se juontaa pitkälti juurensa yhtiössä viime vuosina tehtyihin rakennejärjestelyihin ja kustannussäästöihin.