Komissio saattaa kieltää puoliautomaattiset metsästysaseet EU:ssa

Euroopan komissio valmistelee esitystä uudeksi asedirektiiviksi. Esityksestä liikkuu vielä niukasti tietoa, vaikka komission odotetaan julkistavan esityksen jo tämän vuoden puolella. Metsästäjille muutos saattaa aiheuttaa suuren ongelman, jos iso joukko tuliaseita menettää arvonsa ja muuttuu laittomaksi.

luonto
Aseita
YLE

Euroopan komissiolla on suunnitelma kieltää itselatautuvien tuliaseiden kauppa ja omistaminen yksityishenkilöiltä. Komissio saattaa kieltää kaikki rynnäkkökiväärien ja konepistoolien kaltaiset tuliaseet – olivat ne sitten toimivia tai deaktivoituja eli ampumakelvottomiksi muutettuja keräilyaseita.

Julkisuudessa liikkuvien arvelujen mukaan kielto saattaa kattaa myös metsästyksessä ja urheiluammunnassa käytettävät aseet, kuten esimerkiksi automaattihaulikot. Siten Suomessa on lukuisia aseita, jotka saattavat muuttua tulevaisuudessa arvottomiksi ja laittomiksi.

Terroriteot kirittivät valmistelua

Sisäministeriön neuvotteleva virkamies Kalle Kekomäki kertoo, että toistaiseksi komission esityksestä on olemassa vain epävirallista tietoa.

Kekomäen mukaan komissio on valmistellut asedirektiivin muutosta ensi kevääksi, mutta Oikeus- ja sisäasioiden neuvosto (siirryt toiseen palveluun) hoputti viimeisessä kokouksessaan komissiota tuomaan esitys julki jo joulukuuhun mennessä.

Kiirehtimisen syynä ovat terroriteot, joita Keski-Euroopassa on koettu viime aikoina. Kekomäen mukaan komissiolla on nyt todella kiire saada esitys valmiiksi määräaikaan mennessä.

Komissio on ehtinyt tiedottamaan jo pariinkin otteeseen, että se esittelee ajatuksiaan tulevasta esityksestä julkisesti lokakuun aikana, mutta molemmilla kerroilla tilaisuutta on lykätty myöhemmäksi. Tällä hetkellä ei ole virallista tietoa siitä, milloin komissio tuo esityksen julki tai milloin se edes antaa virallista tietoa esityksestä.

Kolme pointtia - mutta tarkkuus puuttuu

Komission esityksestä on kuitenkin tihkunut joitain epävirallisia tietoja. Sisäministeriön ylitarkastaja Elina Hirttiö kertoo, että komission virkamiehet ovat kertoneet ehdotuksesta sen kolme keskeistä pääkohtaa:

  1. sarjatuliaseiden kieltäminen ja puoliautomaattiaseiden voimakas rajoittaminen,
  2. sarjatuliaseiden kaltaisten esineiden kielto ja
  3. aseiden nettikaupan rajoitukset.

Sen enempää Hirttiö kuin Kekomäkikään ei osaa tällä hetkellä sanoa, koskeeko esityksen kielto vain sotilastuliaseiden eli rynnäkkökiväärien ja konepistoolien kaltaisia aseita vai ulottuuko kielto myös esimerkiksi metsästyksessä ja urheiluammunnassa käytettäviin puoliautomaattisiin kivääreihin ja haulikoihin.

Käytännössä komission ehdotus saattaa merkitä sitä, että puoliautomaattiset tuliaseet siirtyisivät jatkossa ns. kiellettyjen tuliaseiden luokkaan ja niiden hankintaa rajoitettaisiin hyvin voimakkaasti muuhun kuin sotilas- tai poliisikäyttöön.

Uudistuksen taustalla on raportti (siirryt toiseen palveluun), joka julkaistiin viime vuonna.

Asiasta kertoi maanantaina mm. Iltalehti.