Rotu voi pelastaa koiran sudelta: "Itäsiperianlaika ymmärtää paeta"

Osa koiraroduista on voimattomia tappavan suden otteessa. Esimerkiksi norjanharmaa ja jämtlanninpystykorva eivät pärjää sudelle, ja suomenpystykorva houkuttaa suden luokseen jo pelkällä haukullaan.

luonto
Itäsiperianlaika.
Suomen Kennelliitto

Susien kohdatessa metsästyskoiran, on koiran selviytyminen tilanteesta heikoilla kantimilla.

– Näitä tapahtuu Pohjoismaissa kymmeniä tapauksia, enimmäkseen kuitenkin Suomessa ja Ruotsissa, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprosessori Ilpo Kojola.

Samalla Kojola kertoo nähneensä videon, jossa ruotsalaisen Tommy Berglundin omistama jämtlanninpystykorva Klara joutuu kahden suden kohteeksi.

– Yksittäisiä suden ja koiran kohtaamisia on vaikea lähteä näin yhden videon perusteella arvioimaan. Vastaavaa videota ei ole vertailukohteeksi.

– Tulkintani kuitenkin on, että kamppailua ei näytä koiran suunnalta olevan. Tässäkin tilanteessa korostuu se ajatus, että onko metsästyskoiraa mitenkään mahdollista suojata susilta sulan maan aikana, kertoo Kojola.

Täyttä suojaa pannat eivät anna, koska kaikkia susia ei saada millään pannoitettua.

Ilpo Kojola

Susireviirillä metsästämisessä on aina riski menettää koira.

– Alttiutta metsästyskoirien kimppuun käymiseen ei voida yksiselitteisesti kertoa. Keskimäärin näyttää siltä, että juuri alueelle asettuneet urossudet ikään kuin raivaavat pois kilpailijoita. Hirveä metsästävä koira on sudelle kilpailija.

Kojolan mukaan koirarotu voi vaikuttaa siihen, joutuuko koira suden uhriksi vai ei.

– Itäsiperianlaika ymmärtää paeta sutta, lisäksi se osaa jotenkin paremmin pelata suden kanssa. Ne ovat harvemmin susien uhreja kuin suomenajokoira. Se onkin tavallisesti Suomessa suden saalis. Kuten myös norjanharmaa ja jämtlanninpystykorva, jotka eivät pärjää sudelle. Suomenpystykorvalla puolestaan on voimakas taipumus vartioimiseen ja se on kova haukkumaan, joten sudella on hyvinkin helppo paikantaa se kaukaakin, summaa tutkimusprosessori Kojola.

Susiliiveistä vähän tietoa

On olemassa joitakin keinoja välttää koiran menettäminen metsästyksen yhteydessä susille, mutta niistä on vielä vähän tietoa.

– Susiliiveistä on hyvin vähän tietoa. Ei ole tietoa siitä, kuinka paljon ne haittaavat koiraa ja kuinka liivi suojaa sudelta. Metsästäjät eivät näytä käyttävän niitä kovin mielellään, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprosessori Ilpo Kojola.

Hirveä metsästävä koira on sudelle kilpailija.

Ilpo Kojola

GPS-pannoitettujen susien tietoja on saatu Kojolan mukaan julkisesti paikannettua online-yhteydellä niin hyvin kuin se on mahdollista.

– Se palvelu on otettu suhteellisen hyvin vastaan, mutta sen ongelma on, että koskee vain muutamaa susireviiriä. Meillä ei ole resursseja laajempaan pannoitukseen. Olisi hyvä, jos pannoitettuja reviirejä olisi enemmän. Täyttä suojaa pannat eivät anna, koska kaikkia susia ei saada millään pannoitettua.