Hyppää sisältöön

Ei pulpetteja, tuolitkin pinottava päivän päätteeksi – näin sujui satojen lasten ensimmäinen koulupäivä jättihallissa

Kokemukset Lahden messuhallista koulutilana ovat ristiriitaisia. Opettajien ohjeet kaikuvat avotilassa yhdestä luokasta muillekin ja esimerkiksi kielten tunnit vaativat luovuutta. Lähes 600 peruskoululaista aloitti maanantaina koulunkäyntinsä poikkeuksellisissa väistötiloissa Lahdessa.

Oikealla käynnissä oppitunti, vasemmalla tila välituntia varten. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Liikunta- ja messukäyttöön tarkoitettu rakennus kaikuu, lapset hyppivät tekonurmirullien päällä ja rautaiset portaat tömisevät, kun koululaiset juoksevat takaisin oppitunneilleen.

Tiirismaan peruskoululaiset siirtyivät maanantaina opiskelemaan Lahden messukeskukseen.

Toisaalta, kun naapuriluokan opettaja antaa ohjeen, että ollaanpa hiljaa, kaikki tottelevat. Yksillä ohjeilla saadaan kolme luokkaa hiljaiseksi.

Pekka Niiranen

Nelos-, vitos- ja kutosluokkalaiset saivat tilat alakerrasta sermien suojista. Parisataa yläkoululaista sen sijaan on isossa, yhtenäisessä avohallissa muutaman viikon ajan. Sen jälkeen he saavat sermit ympärilleen.

2,5 metriset sermit erottavat alakoulun luokat toisistaan. Sermit jättävät katon rajaan metrin verran tyhjää tilaa ja äänet kaikuvat käytävässä.

– Aluksi on totuttelemista. Jokainen oppilas ja opettaja joutuu miettimään, miten oman käytöksen täytyy muuttua, kun myös naapuriluokasta tulee ääntä, sanoo neljännen luokan opettaja Pekka Niiranen.

– Toisaalta, kun naapuriluokan opettaja antaa ohjeen, että ollaanpa hiljaa, kaikki tottelevat. Yksillä ohjeilla saadaan kolme luokkaa hiljaiseksi, naurahtaa Niiranen.

Neljäsluokkalaiset itse uskovat, että pieneen meluunkin tottuu eikä keskittyminen tunneilla pääse herpaantumaan.

Messutilaksi tarkoitettu rakennus on muuntunut muutamassa viikossa koulun tarkoituksiin. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Jännittävää, myöntävät oppilaat.

– Vähän jännittää. Tämä on kuitenkin iso paikka, ja pitäisi löytää, mihin mennä, sanoo Juulia Sakomaa.

– Telineet jäivät Tiirismaan koululle. Saattaa olla, että tulee tylsää välitunnilla, hän jatkaa.

Välitunti eroaa oppitunnista kankaalla

Ruokailun jälkeen välitunnilla oppilaat seisoskelevat aidatulla alueella ulkona tai supisevat keskenään välituntitilassa sisällä.

Välituntitila on eristetty kankaalla avotilasta, jossa seitsemäs- ja kahdeksasluokkalaiset opiskelevat muutaman ensimmäisen viikon ajan ilman sermejä. Yhdeksäsluokkalaiset ovat ensimmäisen evakkoviikon tet-harjoittelussa.

Ruokailu on porrastettu niin, että osa on vielä avohallissa opiskelemassa, kun toiset riemuitsevat kankaan takana välitunnilla, kertoo välituntia valvova opettaja.

Osa tavaroista on vielä muuttolaatikoissa. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Haaste on otettava vastaan hyvällä mielellä, jotta uusissa tiloissa jaksaa, hän sanoo. Esimerkiksi kuunteluiden järjetäminen voi olla vaikeaa.

Osa yseistä jännittää jo etukäteen valtakunnallisia tasokokeita, jotka odottavat keväällä.

Hälyiset tilat vaativat esimerkiksi kielten opiskeluun luovuutta, myöntää luokanopettaja Niiranen.

– Se on totuttelukysymys. Voi olla, että tekstejä luetaan pareittain tai pienissä ryhmissä. Kun muutetaan totuttuja tapoja uudenlaisiin menetelmiin, eiköhän se onnistu, Niiranen sanoo.

Välituntitila on merkitty nauhalla. Kuva: Meeri Niinistö / Yle

Uusi ympäristö haastaa opettajan ajattelemaan

Messukeskuksessa on tehty valmisteluja usean viikon ajan, jotta koululaisten olisi mahdollisimman helppo opiskella uusissa, Suomen mittakaavassa poikkeuksellisissa tiloissa.

Toisaalta lisähuolta aiheuttavat myös viikonloppujen messut, joiden alta yläkoululaisten on siirryttävä jälleen toisiin tiloihin jo loppuviikosta.

Kun lähtee omasta tutusta ympäristöstä, joutuu muuttamaan ajatteluaan ja työtapojaan.

Pekka Niiranen

Koulupäivän jälkeen yläasteikäiset kokoavat tuolinsa pinoon, jotta iltakäyttäjät pääsevät halliin. Pulpetteja ei ole, mutta kirjoitusalustat ovat tilauksessa.

– Varmaankin joudutaan vielä säätämään ja tarkentamaan ohjeistuksia sekä käytäntöjä. Kun lähtee omasta tutusta ympäristöstä, joutuu muuttamaan ajatteluaan ja työtapojaan. Opettajan työssä on hyväkin, ettei toista itseään, Niiranen sanoo.

Isossa avohallissa on tällä hetkellä seitsemän luokan opetustilat. Kuva: Meeri Niinistö / Yle