RoPS:n hopea, PS Kemin liiganousu: Lappilaisjalkapallo elää uuden kukoistuksen aikaa

Tulevalla kaudella liigassa pelaa kaksi lappilaisjoukkuetta, kun Ykkösen voittanut PS Kemi tekee seuraa hopea-RoPS:lle. Edellisen kerran lappilaisittain yhtä hieno tilanne oli vuosikymmen sitten. Myös talvella jalkapallo liikkuu lappilaisvoimin korkeimmalla suomalaistasolla, kun FC Kemi pelaa debyyttikauttaan futsalin pääsarjassa.

Kotimaa
PS Kemin kannattajat Sauvosaaren takakentällä.
Yle / Jari Peltoperä

Lappilaisella jalkapallolla on viime vuosina mennyt paremmin kuin aikoihin. PS Kemi Kings on vaihtanut kahtena perättäisenä syksynä sarjaporrasta, nousemalla vuosi sitten Ykköseen ja tänä syksynä liigaan.

Lappilaismenestyksen kirsikkana on Rovaniemen Palloseuran hopea liigassa. Pääsarjan kakkostila on seuran komein sarjamenestys, astetta kalpeamman mitalin RoPS sai kahdesti mestaruussarjan aikakaudella vuosina 1988 ja 1989.

Tänä keväänä rovaniemeläiset ehtivät jo napata kakkostilan liigacupissa eikä RoPS:n Suomen cupin voitostakaan ole aikaa kuin kaksi vuotta. Futsalissa FC Kemi lunasti keväällä liigapaikan ja on syksyllä aloittanut urakkansa lajin korkeimmalla sarjatasolla.

Edellinen menestyksen aika 1980-luvulla

Komeimmat meriitit lappilainen jalkapalloilu keräsi 1980-luvun jälkimmäisellä puoliskolla. RoPS sai kahden SM-pronssinsa ohella juhli Suomen cupin voittoa 1986 pelatussa täyslappilaisessa finaalissa. Vuoden 1986 loppuottelussa hävinnyt Kemin Palloseura oli edellisenä syksynä juhlinut SM-pronssia kaudella, jolloin kemiläisillä oli mahdollisuuksia kirkkaampiinkin mitaleihin.

Kaudet 2003 ja 2007 olivat lappilaisittain hyviä. Syksyllä 2003 Ykkönen päättyi Tornion Pallo-47:n voittoon. Kun RoPS oli tuolloin sarjassa toinen, saatiin Lapista kerralla kaksi joukkuetta liigaan.

Myös kausi 2007 oli sarjanousujen vuosi lappilaisessa futiksessa, edellisenä syksynä pudonnut RoPS teki paluun liigaan, PS Kemi raivasi tiensä Kakkosesta Ykköseen.

Kevääseen 2003 huipentui futsalin alkuvuosia hallinneen FT Kemi-Tornion menestys. Suomen mestaruuden vuosina 1999, 2001 ja 2002 voittanut seura oli keväällä 2003 hopealla. Myös vuonna 2000 FTK oli Suomen futsal-kakkonen.

Juhlia yhtäällä, murhetta toisaalla

Tuoreimpien 30 vuoden varrelle mahtuu kaksijakoisia vuosia lappilaisessa jalkapallossa. Esimerkiksi vuonna 1996 RoPS otti liigacupissa toisen sijan ja varmisti samana syksynä liigauran jatkumisen. Kemissä Pallotoverit-85 juhli nousua Ykköseen. Syksy oli murheinen KePS:lle, joka tippui Ykkösestä.

KePS:n edellinen putoaminen koettiin syksyllä 1989. Kolmena edellisenä syksynä oli KePS karsintojen kautta onnistunut paikkansa säilyttämään. Kemiläisten tuskaa ei varmasti helpottanut RoPS:n toinen perättäinen SM-pronssi.

Syksyllä 2000 jalkapallovaltikka vaihtui Kemi-Tornion seutukunnassa, kun PS Kemi tippui Kakkoseen ja TP-47 nousi Ykköseen.

Katkeran kalkin kausia

Menestys maistuu makeammalta kun välillä on jouduttu juomaan tappion katkeraa kalkkia. Vain neljä vuotta sitten olivat syksyllä päät painuksissa niin Rovaniemellä kuin Kemissäkin. RoPS:lle tuli lähtö liigasta ranskalaisen visiitin jälkeen, PS Kemi koki putoamisen Ykkösestä.

Syksyllä 2009 RoPS oli aloittanut hissijoukkuekautensa putoamalla liigasta, samana syksynä TP-47 joutui jättämään Ykkösen. Kaksikko oli kokenut yhtäaikaisen putoamisen myös syksyllä 2005, kun TP-47 jäi liigassa viimeiseksi ja RoPS viimeistä edelliseksi.

Kaudet 2004 ja 2005 ovat viimeisimmät, jolloin liigassa on pelannut kaksi lappilaisjoukkuetta. 1980-luvun loppupuoliskolla SM-sarjassa oli vuosien ajan edustettuna kaksi lappilaisseuraa. Tähän sarjaan on luvassa jatkoa ensi kaudella.