Väyrynen kiirehtii eroa euroalueesta

Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen mielestä muutaman vuoden päästä Suomen on hyvin vaikea irrottautua euroalueesta. Väyrysen mukaan tilannearvio asiasta olisi tehtävä nyt ja ratkaisut nopeasti.

Paavo Väyrynen
Satasen euron seteleitä.
Europarlamentaarikko Paavo Väyrysen (kesk) mielestä Suomen eroa euroalueesta pitäisi kiirehtiä, sillä muutaman vuoden kuluttua se voi olla vielä nykyistäkin vaikeampaa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Europarlmentaarikko Paavo Väyrynen kiirehtii Suomen eroa euroalueesta. Väyrysen mielestä muutaman vuoden päästä irrottautuminen vaikeutuu, koska Suomi ehtisi velkaantua entistä pahemmin sekä ajautua velkaunionin ja liittovaltion suuntaan.

Väyrynen arvelee, että omaan valuuttaan siirtyminen olisi edullinen ratkaisu sekä velkaantuneille kotitalouksille että valtiolle ja kunnille, koska kansantalous ja kotitalouksien tulot kasvaisivat.

– Markkataloudessa lainojen hoitamiseen tarvittaisiin devalvoitumisen vuoksi enemmän veromarkkoja kuin -euroja, mutta niitähän kertyy runsaasti, kun talous alkaa kasvaa, Väyrynen kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun).

Väyrysen mukaan euroalueessa jatkamisesta seuraa Suomen luottoluokituksen pudotus ja korkojen nousu.

Väyrysen mielestä markan kellutus olisi aloitettava välittömästi oman valuutan käyttöönoton yhteydessä. Aiemmin hän on esittänyt vaiheittaista siirtymistä.