1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Työlainsäädäntörikkomus

Pohjalaisyrityksille tuomioita työturvallisuusrikoksista

Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut Rani Plast Oy:n ja M.E.T. Group Oy:n sakkoihin työturvallisuusrikoksista.

Työlainsäädäntörikkomus
Rukkaset roska-astian päällä.
Katja Salminen/ Yle

Teerijärveläinen Rani Plast on saanut tuomion työturvallisuusrikoksesta. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 30 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yrityksen tuotantopäällikö, käyttöpäällikkö sekä vuoromestari tuomittiin 20 päiväsakkoon.

Tuomiot tulivat vuoden 2013 huhtikuussa Kruunupyyssä tapahtuneesta työtapaturmasta, jossa työntekijä loukkaantui muovijätteen murskaajassa.

Loukkaantuminen sattui, kun työntekijä meni poistamaan tukosta muovijätteen uusiokäyttölinjan murskaajasta. Poistaakseen tukoksen hän oli mennyt murskaussiilon täyttöaukosta murskaajan sisälle. Toinen paikalle tullut työntekijä oli käynnistänyt koneen, kun työntekijä oli ollut vielä koneen sisällä.

Tuomio vesikattotyömaalta

Myös vaasalaisella vesikattotyömaalla sattunut putoaminen on johtanut yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. M.E.T Group tuomittiin 5000 euron yhteisösakkoon.

Lisäksi yrityksen toimitusjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon laiminlyönnistä, joka sattui omakotitalon vesikaton purkutyössä ilman asianmukaisia kulkuteitä. Yhtiön ja toimitusjohtajan maksettavaksi tuli myös 7000 euron korvaukset työntekiäjlle aiheutuneesta tilapäisestä haitasta.

Lisäksi yhtiö menettää valtiolle rikoshyötynä saamansa reilut 1000 euroa.

Työntekijä loukkaantui pudottuaan lähes 2,7 metrin matkan katolta maahan. Katolle ei ollut järjestetty työturvallisuusmääräysten edellyttämiä turvallisia kulkuteitä, rakenteellisia putoamissuojauksia eivätkä työntekijät käyttäneet turvavaljaita. Työntekijät eivät myöskään käyttäneet kypärää.

Kattotöissä olleet työntekijät kiipesivät katolle nojatikkaita pikin, vaikka kyse ei ollut tilapäisestä kulkemisesta. Paikalla ei ollut myöskään minkäänlaista putoamissuojausta.

Lue seuraavaksi