1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittijärjestö haluaa aidon halloweenin: kurpitsa korvattava nauriilla

Halloween-lyhty tehtiin alkujaan nauriista, lantusta tai ihan vain vaatimattomasti perunasta. Englis Heritage -järjestö haluaisi brittien muistavan, että halloween ei ole vain yhdysvaltalainen naamiohuvi, vaan sillä on eurooppalaiset kelttijuuret.

Ulkomaat
Kirahvi hamuaa kolmeen kurpitsalyhtyyn pantuja vihreitä oksia.
Shahni-kirahvi nautiskeli halloween-herkkuja viime viikolla hannoverilaisessa eläintarhassa Saksassa. Holger Hollemann / EPA

Brittiläinen kulttuuriperintöjärjestö English Heritage (siirryt toiseen palveluun) houkuttelee brittejä palaamaan vanhaan halloween-perinteeseen Yhdysvalloista omaksutun sijaan. Järjestön mielestä brittien pitäisi kovertaa halloween-lyhtynsä nauriista, ei kurpitsasta.

Järjestö muistuttaa, että halloweenin juuret ovat Atlantin tällä puolen ja ulottuvat paljon pitemmälle kuin yhdysvaltalaiset juhlatavat. Viestiä korostetaan halloween-viikolla myös Doverin linnan muureille sijoitetuilla irvistelevillä naurislyhdyillä. Taidonnäytteistä on kuvia Kent News (siirryt toiseen palveluun) -verkkolehdessä.

– Kauan ennen kuin kurpitsasta tuli halloweenin peruskoriste, Brittein saarilla kaiverrettiin pelottavia naamoja nauriisiin ja pantiin niitä ovien pieleen häätämään pahoja henkiä, English Heritage korostaa tiedotteessaan.

Lyhty teki edestakaisen matkan Atlantin yli

Tapa, jossa naaman sai toisinaan myös peruna tai lanttu, seilasi maastamuuttajien mukana Amerikkaan. Siellä he pian havaitsivat, että pehmeäsisuksinen kurpitsa oli helppo kaivertaa ja siitä tuli muhkea lyhty. Uudistuneena tapa purjehti takaisin Eurooppaan.

English Heritagen historioitsija Michael Carter arvelee, ettei kurpitsan valta-asemaa voi enää horjuttaa. Hän kuitenkin toivoo, että ihmiset muistaisivat halloweenin juuret ikivanhana kelttijuhlana, samhainina, jolloin syksy muuttui talveksi ja vainajien henget olivat liikkeellä.

Tänä vuonna sää on ollut traditionalistien puolella: Britannian kurpitsasato on jäänyt niukaksi elokuun runsaiden sateiden vuoksi. Yksi suurimmista tuottajista, Barfoots, kertoo sadon puolittuneen.

Talven kynnys oli kelteille tärkeää aikaa

Samhain oli nykyisessä Irlannissa, Britanniassa ja Pohjois-Ranskassa eläneiden kelttien tärkein juhla. Vainajille uhrattiin sadon antimia ja eläimiä, ehkä jopa ihmisiä. Kokkoja sytytettiin sekä vainajien tien valaisemiseksi että heiltä suojautumiseksi. Avoimesta portista pääsi samalla elävien maailmaan monenlaisia manalan asukkeja – kummituksia, keijuja, pahoja henkiä.

Kaksi noidiksi pukeutunutta pikkutyttöä ja presidentti Barack Obama, jolla on kädessään pajukori. Ympärillä kurpitsoja.
Yhdysvalloissa halloweeniin koristautuu myös Valkoinen talo. Presidentti Barack Obama karamellikoreineen otti viime halloweenina pihalla vastaan "karkki tai kepponen" -kierroksella olleita lapsia.Martin H. Simon / EPA

Roomalaismiehityksen vuosisatoina samhainiin yhdistyi roomalaisten kuolemanjuhlan feralian tapoja. Myös sitä vietettiin vanhastaan vainajien kunniaksi luonnon kuollessa syksyllä.

Kristillinen kirkko yritti kesyttää samhainin pyhäinpäiväksi, kristinuskon puolesta kuolleiden marttyyrien muistopäiväksi, mutta pakanapiirteet olivat yhä hyvissä voimissa, kun siirtolaiset alkoivat satoja vuosia myöhemmin muuttaa Yhdysvaltoihin.

USA:n kaupoille jättipotti

Uudella mantereella juhla sai uuden nimen. Siitä tuli pyhäinpäivän aatto, All Hallows' Eve, joka lyhentyi halloweeniksi. Se oli yhä vaeltavien kuolleiden oma päivä, mutta henkiä ei enää pidetty pahoina, joten juhlalle uskallettiin antaa ilottelevia sävyjä.

Halloweenista tuli vähitellen ennen muuta lasten juhla, etenkin suurten ikäluokkien varttuessa 1950-luvulla. Yhdysvaltain vähittäiskaupalle halloween on joulun jälkeen vuoden tuottoisinta aikaa.

Lapsille halloween on naamiaisten lisäksi karkkijuhla, jolloin kuljetaan kyselemässä naapureilta, antavatko he karkin vai tehdäänkö heille kepponen. Aikuisille nyky-halloween on usein vain syy ryyppäjäisiin.

Lue seuraavaksi