1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heli meikkaa elävistä kuolleita – "omaksi iloksi"

Heli Mäkisalo ei uskalla katsoa kauhuelokuvia, koska menisi niistä sekaisin. Sen sijaan hän meikkaa elävistä ihmisistä ruhjoutuneen näköisiä. Mitä kylmäävämpi lopputulos, sen parempi.

Heli Mäkisalo maskeeraa itseään zombieksi

Mitä rumempi, kamalampi ja pelottavampi, sitä parempi lopputulos lahtelaisen maskeeraja–meikkitaiteilija Heli Mäkisalon mielestä on. Hirveäksi sanominen on Mäkisalon mielestä paras kehu silloin, kun hän on tehnyt kauhumaskeerauksen.

Arjessa kasvohoitoja ja kauneusmeikkejä tekevä maskeeraaja innostuu eniten silloin, kun saa maalata elävistä kuolleita.

– Ihmisestä saa todella erinäköisen kauhumaskeerauksella, jossa silmät verestävät, suupielet ovat auki ja tekoverta sekä tikkejä käytetään paljon. Se on ihanaa! Mäkisalo hehkuttaa.

Syksyllä, kun on pimeää ja synkkää, maskeeraajan inspiraatio pääsee valloilleen. Välillä tekee mieli maalata elävien ihmisten kasvoista pääkalloja ja meikata vahoista sekä väreistä ruhjeita vaikka päivittäin.

Halusin kokeilla yhä uusia, aina vain kammottavampia juttuja.

Heli Mäkisalo

Kun päivät kuluvat tavallisissa kosmetologin hommissa, iltaisin Mäkisalo kokeilee kauhumaskeerauksia itselleen, lapsilleen ja puolisolleen. Halloween ja pyhäinpäivä ovat vuoden kohokohtia, koska silloin Mäkisalo pääsee tekemään karmaisevia muodonmuutoksia tavallista enemmän myös muille.

– Ennen kaikkea teen kauhumaskeerauksia omaksi iloksi. Se on sydämen juttu. Moni hirvittelee, että 'hyi kamala, jos tuollainen kävelisi vastaan jossain'. Sellainen on ihan paras kommentti.

Mäkisaloa pyydettiin tekemään jotakin kaunista, mutta pelottavaa. Vaalean tytön suupielten maskeeraukseen on käytetty vahaa. Kuva: Heli Mäkisalo

"Olen iloinen ja nauravainen ihminen"

Mäkisalo kävi maskeerauskoulun vuosikymmen sitten. Koulu ei antanut kipinää kauhumaskeerauksiin, vaan into syttyi vasta muutama vuosi valmistumisen jälkeen. 

Eipähän käy miehellä elämä tylsäksi, kun on joka päivä erinäköinen vaimo vieressä.

Heli Mäkisalo

Kasvomaalaus on aina ollut luovalle, piirtävälle ja maalaavalle, Mäkisalolle mukavaa puuhaa. Kun hän hoksasi alkaa googlailla kauhuhahmoja, oli pakko kokeilla, osaisiko hän itse tehdä samanlaisia.

– Sivellin liikkui kuin itsestään. Oikein hämmästyin siitä, miten mukavaa tekeminen on. Saa käyttää erilaisia menetelmiä, vahaa ja tikkejä. Halusin kokeilla yhä uusia, aina vain kammottavampia juttuja. Tykästyin siihen.

Mäkisalo huomauttaa nauraen, ettei hän kaikesta huolimatta ole synkkä ihminen, päinvastoin.

– Olen iloinen ja nauravainen ihminen. Silti, mitä rumempi ja synkempi maskeerauksen lopputulos on, sen parempi. 

Kuin kuolleista noussut zombie

– Haavat ja ruhjeet ovat juttuni. Samoin tykkään tehdä zombiemeikkejä, joissa näyttää siltä, kuin olisi noussut kuolleista, Mäkisalo kertoo suosikkiaiheistaan.

Pääkalloista saa Mäkisalon mukaan vaikka minkälaisia muunnoksia. Ihanan pelottava aihe, maskeeraaja sanoo. Kuva: Heli Mäkisalo

Maskeerauksessa käytetään usein vesiliukoisia kasvovärejä, joissa on runsaasti pigmenttiä. Maskeeraajan työkalupakista löytyy myös tekoverta. Vahalla voi muotoilla huulia ja nenää tai luoda vaikka haavoja ja palovammoja.

Mallin poskelle on maalattu auki revitty suupieli. Suupielet on tehty vahasta ja hampaat sekä ikenet maalattu kasvoväreillä. Kuva: Heli Mäkisalo

Rajuimman näköiset maskeeraukset syntyvät pahanhajuisella lateksilla.

– Sillä saa posket roikkumaan ja nahan irti, Mäkisalo kuvailee.

Kauhuelokuvissa menee raja

Mäkisalo ei näe tekemistään kauhumaskeerauksista painajaisia, vaikka hahmot ovat kylmäävän näköisiä. Sen sijaan kauhuelokuva ja -sarjat ovat hänelle liikaa.

– En pysty katsomaan niitä. Menen niistä sekaisin pitkäksi aikaa ja rupean pelkäämään. Se on jännä juttu. Kaikki kummitus- ja henkimaailman jutut ovat ehdoton ei, niitä ei voi katsoa.

Mäkisalon perheessä lapset ja puoliso ovat tottuneet siihen, että äiti näyttää harvase ilta vähän erilaiselta – hän tekee siis maskeerausharjoituksia usein omille kasvoilleen.

Lapset lähinnä nauravat äidin kasvomaalauksille ja toimivat mielellään harjoituskasvoina, kun Mäkisalo testaa uutta pääkallomaskeerausta tai pelottavan näköisten nukenkasvojen maalaamista.

Perheessä toisten naamoihin ei pääse muutenkaan kyllästymään, Mäkisalo hihittelee.

– Huvittavia tilanteita tulee välillä. Olen monet kerrat istunut sohvalla pääkallomaalaus kasvoillani, kun mies tulee töistä kotiin. Hän vain hymähtää, että 'jaahas, tämän näköisenä tällä kertaa'. Eipähän käy miehellä elämä tylsäksi, kun on joka päivä erinäköinen vaimo vieressä, Heli Mäkisalo vitsailee.

Vasemmalla Heli Mäkisalo ja oikealla hänen näkemyksensä seitsemästä kuolemansynnistä ja ahneudesta. Tämän maskeerauksen kauneusleikkauksiin koukkuun jääneestä hahmosta hän teki maskeerauksen SM-kisoihin syksyllä. – Maskeeraus on tehty 'kuolema pukee häntä' -idealla: kaikki paikat tippuvat, ja aina on vaan korjattava. Kuva: Andreas Thomasson