Outokumpu törmäsi umpiteräksiseen tappioputkeen – viisi syytä Seitovirran potkuihin

Teräsyhtiö Outokumpu antoi kuukausi sitten tulosvaroituksen. Se oli viimeinen niitti Mika Seitovirran toimitusjohtajan uralle. Mika Seitovirta ei ehtinyt oikaisemaan ajoissa teräsyhtiön tappiokierrettä ja sai potkut.

talous
Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta.
Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta.Federico Gambarini / EPA

Outokumpu on takonut tappiota jo vuodesta 2008 alkaen. Miksi maailman parhaan terästehtaan, Tornion terästehtaan omistaja ei onnistu nousemaan voitolliseksi?

1. Kiina painaa päälle kuin yleinen syttäjä

Outokummun taakkana ovat osin virheinvestoinnit, osin viranomaisten tiukat ehdot. Samaan aikaan kiinalaiset ovat vyöryneet samoille markkinoille halvoila hinnoillaan.

Mka Seitovirta nousi Outokummun johtoon juuri, kun yhtiö oli päättänyt tehdä jättifuusion saksalaisen ThyssenKruppin kanssa. Outokummusta ja siihen yhdistetystä Inoxumista piti tulla maailman ykkönen ruostumattoman teräksen valmistajana.

2. Seitovirta ei saanut vietyä fuusiota kunnolla läpi

Fuusion läpivieminen osoittautui enemmän kuin hankalaksi. Viranomaiset asettivat yhdistymiselle ankaria ehtoja.

Esimerkiksi Italiassa sijaitsevaa Ternin terästehtehdasta ei saatu mukaan uuteen yhtiöön. EU kielsi hankkeen, joka olisi kruunannut fuusion.

Outokummun johtajat kompuroivat myös Yhdysvalloissa sijaitsevan uuden yksikön ylösajossa.

3. Markkinatilanne on vaikea   

Outokummun kannalta markkinatilanne on ollut erityisen vaikea. Tosin niin se on ollut muillakin alan yhtiöillä ja silti ne ovat pärjännneet Outokumpua paremmin.

Teräksen hinta on ollut pitkään alhaalla eikä kysyntää ole ollut halvoista hinnoista huolimatta. Se taas johtuu siitä, että ostajat purkavat varastoja, koska odottavat hintojen yhä laskevan. Hintojen laskua odotellaan raaka-aineen eli nikkelin hinnan laskun takia.

4. Yhtiön velkataakka on raskas

Koska Outokumpu on tehnyt vuosikausia tappioita, sen velkataakka on päässyt kasvamaan erittäin raskaaksi. Yhtiö on joutunut pyytämään omistajilta uutta rahaa tavan takaa.

Kun Mika Seitovirralta kysyttiin tulosvaroituksen yhteydessä, tarvitseeko yhtiö lisää rahaa omistajilta, vastaus kuului: "Ei ole suunnitelmissa sellaista."

Ei ollut, koska omistajalla ja hallituksen puheenjohtajalla Jorma Ollilalla oli muita suunnitelmia. Nimittäin toimitusjohtajan vaihtaminen ja yhtiön tervehdyttäminen.

Tulosvaroituksen jälkeen yhtiö ryhtyi kiireen vilkkaa myymään turhia omistuksiaan pois. Muun muassa kiinalaisesta yhteisyrityksestä herui 370 miljoonaa euroa. Velkataakka keveni huomattavasti.

5. Aika ja isännän luottamus loppui kesken

Outokummun suurin omistaja on valtion omistusyhtiö Solidium. Sen riesana on muitakin ongelmayhtiöitä kuten vaikkapa Talvivaara.

Mika Seitovirta on vetänyt Outokumpua lähes viiden vuoden ajan. Johtaja ei toki voi yksin vetää firmaa kuiville, mutta jokin aikaraja yritykselle on laitettava.

Omistajien mielestä aika oli nyt tullut täyteen. Hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila päätti viheltää pelin poikki. Mika Seitovirran olemus jo kuukausi sitten tulosvaroituksen yhteydessä kieli siitä, että Ollila oli jo päätöksensä tehnyt.