1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kirkot pohtivat uskonvapautta: "Uskonnollisuutta ei kannata siivota syrjään"

Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeriksi valitun Heikki Huttusen mukaan uskontojen yhteentörmäystä ei vältetä lakaisemalla uskonnollisuutta maton alle koulumaailmassa.

Kotimaan uutiset
Suomen ekumeeninen neuvosto kokoustaa Porissa.
Jari Pelkonen / Yle

Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeriksi valittu ortodoksipappi Heikki Huttunen toivoo, että eri uskontojen annetaan kukoistaa vapaasti koulumaailmassa ja muissa julkisissa laitoksissa. Uskonnollisuuden siivoaminen syrjään oppilaitoksista ei vähentäisi Huttusen mukaan uskonnollisia ristiriitoja.

– Pelkään, että se johtaisi uskonnonopetuksen eriytymiseen lasten omiin uskonnollisiin taustayhteisöihin, jolloin moniarvoisuus opetuksesta katoaa.

Huttunen vierailee parhaillaan Porissa Suomen ekumeenisen neuvoston syyskokouksessa, jossa pohditaan muun muassa uskonnonvapautta julkisissa laitoksissa.

Kirkossa käynti lisääntyy

Ekumeenisen neuvoston mukaan turvapaikanhakijat lisäävät uskonnollista aktiivisuutta Suomessa. Heikki Huttusen mukaan tilanne näkyy jo nyt eri kirkkojen tilaisuuksissa.

Vaikka meillä on erilainen maailmanselitys, ei se estä meitä yhteistyöstä ja oppimista toinen toisiltamme.

Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeri, rovasti Heikki Huttunen.

– Muualta maailmasta tulevat ovat keskimäärin uskonnollisempia kuin suomalaiset. Tämä olisi hyvä tajuta ja ottaa myönteisessä mielessä huomioon.

"Turvapaikanhakijoista kaksi kolmasosaa kristittyjä"

Tilastollisesti turvapaikanhakijoiden uskonnollista vakaumusta on vaikea selvittää, sillä Maahanmuuttovirasto ei sitä tilastoi. Huttusen saamien tietojen mukaan tähän mennessä Suomeen saapuneista turvapaikanhakijoista jopa kaksi kolmasosaa on ollut uskonnolliselta vakaumukseltaan kristittyjä.

Huttunen muistuttaa, että kirkoilla ja muilla uskonnollisilla yhteisöillä on suuri rooli heidän kotouttamisessaan.

– Vaikka meillä on erilainen maailmanselitys, ei se estä meitä yhteistyöstä ja oppimista toinen toisiltamme, Huttunen muistuttaa.

Heikki Huttunen on Suomen ortodoksisen kirkon pappi. Hän on järjestyksessään kuudes ja ensimmäinen pohjoismaalainen Euroopan kirkkojen konferenssin pääsihteeri.

Lue seuraavaksi