Afganistanin maanjäristys ei järkyttänyt suomalaissotilaita

Afganistanin maanjäristys tuntui voimakkaana suomalaisten rauhanturvaajien asemapaikassa Mazar-i-Zarifissa. Seinät tärisivät rajusti ja sotilaat poistuivat rakennuksesta maanjäristyksen ajaksi. Pakokauhua ei kuitenkaan syntynyt.

Ulkomaat
Maanjäristys tuntui voimakkaana Peshawarissa lähellä Afganistanin ja Pakistanin rajaa.
Maanjäristys tuntui voimakkaana Peshawarissa lähellä Afganistanin ja Pakistanin rajaa.Arshad Arbab / EPA

Pohjois-Afganistanissa tapahtunut voimakas maanjäristys ei aiheuttanut vahinkoja suomalaisille rauhanturvaajille. Kaikki Mazar-i-Zarifissa ja Kabulissa olevat rauhanturvaajat tavoitettiin pian järistyksen jälkeen.

Suurin osa vajaasta 50 suomalaisesta on Mazar-i-Zarifissa. Järistyksen keskus oli muutaman sadan kilometrin päässä Mazar-i-Zarifin itäpuolella, mutta se tuntui voimakkaana, kertoo tiedotusupseeri Ilari Aula.

– Toimistot ja seinät tärisivät siihen malliin, että siirryimme kaikki rakennuksen ulkopuolelle katsomaan mitä tapahtuu.

Järistys oli ohi melko nopeasti, Aula toteaa.

– Ei täällä mitään pakokauhua syntynyt. Järistys oli kuitenkin sen verran lievä ja sen keskipiste oli muutaman sadan kilometrin päässä itäpuolella. Koska järistys loppui noin minuutin jälkeen, niin emme ehtineet huolestua asiasta sen enempää.

Afganistan on maanjäristysherkkää aluetta ja suomalaisillakin rauhanturvaajilla on aikaisempaa kokemusta järistyksistä.

– Tämän vuoden aikana on ollut kahdesta kolmeen järistystä, jotka on pystynyt havaitsemaan omin aistein. Vakavampiin toimenpiteisiin näiden järistysten takia ei ole ollut syytä.

Rauhanturvaajat ovat varautuneet maanjäristyksiin huolellisesti, sanoo tiedotusupseeri Ilari Aula.

– Toimenpiteet kaikenlaisten hälytysten varalle ovat harjoiteltuna ja dokumentoituna. Mikäli järistys aiheuttaisi henkilö- tai materiaalivahinkoja, niin täällä oltaisiin senkin suhteen valmiina evakuointia ja muuta valmistautumista myöten.