1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tampereen ja Turun biopankit saattavat yhdistyä

Tampereen Biopankin ja turkulaisen Auria Biopankin mahdollisesta yhdistymisestä käynnistetään selvitys. Suomessa halutaan ottaa ensimmäinen askel kohti kansallista biopankkia.

terveys
Kudosnäyte eturauhasesta.
Näytepala on leikattu eturauhasesta potilaan taudin määrittämiseksi.Yle

Tampereen ja Turun biopankit saattavat yhdistyä. Ensi helmikuussa valmistuvan selvityksen tavoitteena on luoda juridinen pohja ja mahdollisuudet biopankkien laajalle hyödyntämiselle. Selvitys on myös ensimmäinen askel kohti laajaa kansallista biopankkia.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi selvitystyön aloittamisen maanantaina.

Tampereen Biopankki sai toimintaluvan aiemmin tässä kuussa ja aloittaa toimintansa vaiheittain syksyn aikana. Biopankkiin kerätään potilailta veri- ja kudosnäytteitä tutkimus- ja kehitystyötä varten.

Uusia hoitomuotoja biopankkiyhteistyöllä

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan tavoitteena on luoda uudenlaisia ajattelu- ja toimintatapoja julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöhön. Biopankkien yhteistyöllä voidaan muun muassa kehittää uusia hoitomuotoja ja henkilökohtaisen lääketieteen sovelluksia.

Biopankkilaki antaa mahdollisuuden sairaaloiden potilasrekistereissä olevan tiedon hyödyntämiseen tutkimuksessa ja tuotekehityksessä. Selvitystyöllä tähdätään ensisijaisesti biopankkien tietovarantojen yhtenäistämiseen siten, että eri toimijoiden tuottama tieto voidaan yhdistää.

Tampereen Biopankin omistavat Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Tampereen yliopisto sekä Etelä-Pohjanmaan ja Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirit. Aurian omistavat Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri, Turun yliopisto sekä Satakunnan ja Vaasan sairaanhoitopiirit.

Auria Biopankki on toiminut vuodesta 2013. Tampereen Biopankki sai Valviralta toimiluvan viime kuussa.

Lue seuraavaksi