Elintarviketeollisuusliitto makkaran syöpäriskistä: Emme missään tapauksessa kyseenalaista tutkimuksia

Maailman terveysjärjestö WHO on kertonut, että prosessoidun lihan syöminen aiheuttaa suolistosyöpää. Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen sanoo, että tutkimustulokset ovat olleet jo kauan julkisuudessa. Hän muistuttaakin monipuolisen ravinnon tärkeydestä.

terveys
Makkarat paistuvat
Hihtoretken kohokohta.Esko Keränen

Maailman terveysjärjestön eli WHO:n tämänpäiväinen ilmoitus siitä, että prosessoidun lihan kuten makkaran, kinkun ja pekonin syöminen aiheuttaa suolistosyöpää, ei ole uusi asia, sanoo Elintarviketeollisuusliiton toimitusjohtaja Heikki Juutinen.

– Nämä tutkimustulokset ovat olleet jo pitkään julkisuudessa – mutta joka tapauksessa emme missään tapauksessa kyseenalaista tällaisia tutkimustuloksia.

Monipuolinen ravinto on se suunta, johon jokaisen pitäisi muuttaa ravitsemustottumuksia.

Heikki Juutinen

– [WHO:n ilmoituksesta] herää sellainen ajatus, että tällaista erittäin runsasta käyttöä on syytä ravitsemussuositustenkin mukaisesti vähentää. Kohtuukäyttö ja monipuolinen ravinto ovat se suunta, johon jokaisen pitäisi muuttaa ravitsemustottumuksiaan, Juutinen arvioi Yle Uutisille.

WHO:n alainen syöväntutkimuslaitos on luokitellut prosessoidut lihatuotteet samaan haittaluokkaan kuin tupakan, asbestin ja dieselhöyrytkin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että prosessoitu liha olisi yhtä vaarallista kuin vaikkapa tupakka.

Juutinen sanoo, että hän ei tunne, miten haittaluokat syntyvät, mutta toteaa, että prosessoidussa lihassa on myös ravitsemuksellisia, hyviä ominaisuuksia.

– Aika oudolta kuulostaa, jos se samaan luokkaan asbestin ja dieselhöyryjen kanssa asetetaan.

"Mitään ei pitäisi käyttää kohtuuttomasti"

Kuinka WHO:n julkistamat tiedot voivat vaikuttaa ihmisten ravitsemustottumuksiin?

Elintarviketeollisuusliiton Juutinen toivoo, ettei asiassa lietsottaisi paniikkia.

– Luulen, että nämä omalta osaltaan herättävät ihmiset pohtimaan oman ravitsemuksellisen käyttäytymisensä sisältöä ja miettimään, millä tavalla ruokaa pitäisi syödä, jotta saisi monipuolisesti ravintoaineita.

Hän tähdentää, että on syytä muistaa, että myös liikkuminen ja ulkoilu kuuluvat "niihin normaaleihin hyviin elämäntapoihin".

– Mitään ei pitäisi käyttää kohtuuttomasti, Juutinen sanoo.

– Jos ei liiku juuri ollenkaan ja polttaa tupakkaa ja käyttää alkoholia, onhan siinä aika vaarallinen yhdistelmä olemassa.