1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Duudsonitkin sen tietävät: Sisulla ja syrämmellä pärjää paremmin kuin kiusaamalla muita

Suomen katu-uskottavimmat luennoitsijat kertoivat kouluvierailullaan Duudson-imperiumin vaatineen ystävyyttä, sisua ja luovaa hulluutta. Viesti oli selvä: kiusaaminen ei hyödytä ketään ja omiin unelmiin kannattaa uskoa loppuun asti huolimatta siitä, mitä muut sanovat.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Ei nyt ehkä ihan rokkitähtiä, mutta helposti lähestyttäviä superjulkkiksia kuitenkin. Duudsonien HP ja Jarppi sanovat koulukiusaamista vastustavan työn olevan sellainen asia, joka saa miehet liikekannalle nuorten pariin. Vertauskuvana kiusaamisen seurauksista on puhdas, sileä, valkoinen paperi, joka ei lyttäämisen jälkeen oikene, vaikka sitä kuinka silittäisi.

Reilun tunnin mittaisen vierailun aikana käydään läpi Duudsonien syntyhistoriaa ja sitä, kuinka ystävyyteen uskominen ja kova työ kantavat hedelmää. Kuuntelemassa oli noin kolmesataa hausjärveläistä opiskelijaa yläasteelta ja lukiosta. Lukion kakkosluokkalaiset Atte Koskinen ja Arttu Jokelainen kommentoivat kuulemaansa esityksen jälkeen.

– Kyllä tuosta jäi jotain järkevääkin mieleen. Ehkä eniten se, että pitää uskoa unelmiin ja huolehtia ystävistään ja lähimmäisistään. Pitäisi uskaltaa enemmän luottaa omaan itseensä, pohtii Atte Koskinen.

– Vaikka välillä on itselläkin ollut vaikeaa, niin kaikesta on kuitenkin selvitty kaverien avulla. Varsinkin yläasteella näki jonkin verran kiusaamista ja siinä pitää olla kyllä aika vahva, että uskaltaa mennä väliin. Varsinkin jos vastassa on isompia kavereita, sanoo Arttu Jokelainen.

Se, että duudsonit käyttävät julkisuusarvoaan kiusaamista vastaan, saa pojilta kannatusta.

– Kaikki tietävät duudsonit, niin kyllä se viesti varmaan menee vähän paremmin perille!

Duudsonille uskoutujat

Duudsontunnin, lukuisten yhteiskuvien ja halausjonon jälkeen HP ja Jarppi juovat kahvia opettajainhuoneessa. Opettajat ottavat kuvia. Kaikki haluaisivat palasen duudsonismista.

Jos emme uskoisi tämän työn oikeaan merkittävyyteen, niin emme tätä tekisi.

Jarno "Jarppi" Leppälä

– Haluamme viestittää, että ketään kiusaamalla kukaan ei saavuta yhtään mitään. Meidän tarinasta ei olisi tullut yhtään mitään, jos olisimme olleet toisia vastaan vaikeina hetkinä. Unelmat kuuluvat kaikille, myös aikuisille, ja ne ovat ikään ja kokoon katsomatta yhtä tärkeitä, pohtii HP.

Positiivista anarkiaa? Marginaaliosaston perhetyötä?

– Yläaste- ja lukioikäiset nuoret eivät julkisesti hirveästi käy luukuttamaan omia unelmiaan. Mutta kun otetaan luokkakuvia, niin monet haluavat jutella ja kertoa yllättävänkin avoimesti omista asioistaan meille. Jos emme uskoisi tämän työn oikeaan merkittävyyteen, niin emme tätä tekisi. Jos koulukiusaamisen taltuttamiseksi olisi olemassa helppo ja yksinkertainen konsti, niin kyllä se varmaan olisi jo otettu kouluilla käyttöön, kertoo Jarppi.

Kuva: Kimmo Hiltula / Yle

Hullut suihkurallissa

Nuorten luottamus pistää rohkeimmankin duudsonin nöyräksi.

– Totta kai se tuntuu todella hienolta, että nuoret luottavat meihin. Monet ovat seuranneet meidän kouhotuksia pitkään ja osaavat katsoa myös muita puolia kuin kanootilla hyppyristä laskemista. Tärkeää olisi, että vastoinkäymisiin voi suhtautua monella tavalla. Pitää tehdä asioita täydellä sydämellä: välillä tulee ruttua, mutta ei niistä pidä niin välittää, sanoo HP.

Unelmat kuuluvat kaikille, myös aikuisille, ja ne ovat ikään ja kokoon katsomatta yhtä tärkeitä.

Hannu-Pekka "HP" Parviainen

Juuri nyt käydään keskustelua siitä, miten saisimme yhteiskunnalliseen ilmapiiriimme enemmän positiivista nostetta. Olisiko duudsoneilla tarjota hyvä lääke?

– Kyllähän suomalaiset osaavat. Eikö muka suihkuralli ja pusuralli ole esimerkkejä siitä, kuinka hulluja heittäytyjiä me oikein ollaan? Suomalaiset osaavat heittäytyä mukaan ja nauraa itselleen. Se lähtee esimerkiksi siitä, että lopettaa sen suupielet alhaalla kulkemisen ja vääntää ne huulet ylöspäin, opastavat self-made-miehemme Duudsonlandiasta.