Suomalaiskeksinnölle kansainvälistä huomiota – järjestelmä ohjaa liikennevalot vihreiksi hälytysajoneuvoille

Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikennevaloissa toimiva HALI-järjestelmä palkittiin Saksan liikenne- ja viestintäministeriön sekä kauppa- ja energiaministeriön erikoispalkinnollan.

Kotimaa
liikennevalot
Yle

Oulussa kehitetty järjestelmä ohjaa automaattisesti liikennevalot vihreiksi ja mahdollistaa hälytysajoneuvoille turvallisen ja esteettömän etenemisen.

HALI sai Saksan liikenne- ja viestintäministeriön sekä kauppa- ja energiaministeriön erikoispalkinnon. Palkinto luovutettiin Berliinissä 20.10. Kilpailussa etsittiin sovelluksia ja ideoita, miten hyödyntää Galileo-satelliittijärjestelmän lähinnä viranomaisille rajattua PRS-palvelua.

Palkinnon myötä HALI on ehdolla PRS-toiminnon hyödyntäjäksi ensimmäisten joukossa. Kansainvälisen pilottihankkeen valmistelu päätettiin aloittaa suomalais-saksalaisena yhteistyönä.

HALI toimii tällä hetkellä kaikissa Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun liikennevaloissa. Järjestelmää otetaan parhaillaan käyttöön Tampereella. Kuopio aloittaa järjestelmän pystyttämisen ensi vuoden alussa.

Neuvottelut usean muun kaupungin kanssa ovat käynnissä, joista osa on myös Suomen rajojen ulkopuolella.

Seuraava versio HALI-järjestelmästä toteutetaan kansallisena TEKESin rahoittamassa hankkeessa, jonka jälkeen mikä tahansa kaupunki voi liittyä siihen helposti ja kustannustehokkaasti.