EU:n ruoka-apukassin sisällöstä syntyy monenlaista sapuskaa

Monille suomalaisille lokakuu on tarkoittanut  Maatalousviraston kautta kanavoitua EU:n ruoka-apukassia. Muovipussista löytyy jauhoja, hiutaleita, makaronia, lihasäilykettä, hapankorppuja, mysliä, valmisateria-aineksia, hernekeittoa ja maitojauhetta. Kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Martoista kokosi kassin sisällölle muutaman kokkausvinkin.

ilmiöt
EU:n ruokatukipaketit sisältävät kuivaelintarvikkeita, kuten jauhoja, puurohiutaleita, kuivaleipää ja maitojauhetta.
YLE / Risto Koskinen

Vehnä- ja sämpyläjauhot

Eija Tuukkasen mukaan omassa taloudessaan tekee eniten säästöä leipomalla leivän itse. Leipomista ei tarvitse pelätä, sen oppii tekemällä, yritysten ja erehdysten kautta. Apupussin jauhoista Eija neuvoo kokeilemaan leipää, joka taikinan teon jälkeen vain taputellaan uunipellille.

Jokapojalta ja –tytöltä onnistuva leipä

Puoli litraa nestettä ( vettä, maitoa tai maitojauhetta + vettä )

50 g hiivaa

1 – 1,5 tl suolaa

sokeria tai hunajaa

(rasvaa, esimerkiksi öljyä tai margariinia)

1 kg jauhoja (vehnä- tai sämpyläjauhoja tai vaikkapa vehnäjauhojen ja puurohiutaleiden sekoitusta)

Sekoita kädenlämpöiseen veteen paketti hiivaa. Lisää suola, pikkuisen makeutta sokerista tai hunajasta ja noin kilon verran jauhoja. Taikinaan voi myös lisätä rasvaa (ei välttämätöntä). Sekoita taikina ensin puuroksi, lisää jauhoja ja vaivaa taikinaksi. Taputtele uunipellille leivinpaperille, anna nousta huoneenlämmössä 15-20 minuuttia. Laita uuni lämpenemään 200 – 225 asteeseen. Paina kohonneeseen taikinaan kämmensyrjällä ruudut (helpottaa kypsän leivän murtelua). Paista 15-20 minuuttia.

Puurohiutaleet

Ruoka-apupussista löytyvät puurohiutaleet ilahduttavat ammattilaista. Hiutaleita voi yhdistää leipä- ja sämpylätaikinoihin, missä ne tuovat taikinaan keveyttä. Hiutaleista voi keittää puuroa tai sekoitella suosittua tuorepuuroa.

Tuorepuuro

4 dl puolukoita ( vielä löytyy tähän vuodenaikaan ihan ilmaiseksi metsästä)

1 banaani

4 dl piimää tai maustamatonta jukurttia

1 dl hienoasokeria tai fariinisokeria

4 dl puurohiutaleita

Murskaa puolukat mahdollisimman hienoksi pussin sisällä. Soseuta banaani haarukalla puolukkamurskan joukkoon. Lisää mukaan piimä tai jukurtti. Anna turvota ja tekeytyä jääkaapissa eli tee illalla valmiiksi aamiaiselle tai aamulla valmiiksi väli- tai iltapalaksi.

Säilykeliha

– Nötkötti on monikäyttöistä ja helppokäyttöistä. Leikkaa viipaleiksi ja paista pannulla, neuvoo kotitalousneuvoja Eija Tuukkanen Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Martoista. Jos koko purkillista ei halua käyttää kerralla, voi osan pakata pussiin ja pakastaa. Säilykelihasta syntyy myös helppo ja nopea lihakeitto.

Nopea nötköttikeitto

6 kuorittua perunaa lohkoina

1 porkkana kuutioina

1 sipuli hienonnettuna

1 purkki sikanautasäilykettä

litra vettä

lihaliemikuutio

maustepippureita muutama

voita tai ruokaöljyä muutama ruokalusikallinen

Hienonna sipuli. Kuumenna kattila, lisää rasva, porkkanakuutiot ja sipulisilppu. Kuumenna ainekset mutta älä päästä ruskistumaan. Lisää vesi. Kun vesi kiehuu, lisää perunat, liemikuutio ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi, hauduta kypsäksi ja lisää lopuksi paloiteltu sikanautasäilyke.

Makaronit

EU:n ruoka-ainepussiin kuuluu kaksi puolen kilon makaronipussia. Pastaan Eijalta löytyy esimieheltä aikoinaan saatu nopean kokkaajan unelma, munamakaroni.

Munamakaroni (2 ateriaa)

3 kananmunaa

0,5 pussillista makaronia

1 rkl vettä suolaa, ruokaöljyä tai öljyn ja voin sekoitusta keitinveteen

Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää makaronit ja kananmuna yhtä aikaa veteen. Keitä 10 minuuttia. Nosta munat pois kiehumasta ja jäähdytä kylmässä vedessä. Kuori ja lohko. Valuta makronista vesi ja kaada takaisin kattilaan. Pidä kannen alla, etteivät jäähdy. Lisää kananmunalohkot kuuman makaronin joukkoon. Nauti heti lämpimänä.

Maitojauhe

Maitojauheesta on moneksi. Sitä voi käyttää maitona, munamaitona ja "kermavaahtokin" onnistuu maitojauheesta, kun vatkaa desin maitojauhetta ja desin vettä vaahdoksi. (Voi käyttää kermavaahdon lisänä tai kevennyksenä). Eija käytää maitojauhetta myös perunamuusin tekemiseen.

– Ripottelen kuumien perunoiden päälle maitojauhetta, lisään vettä ja muussaan.

Jauhetta voi myös ripotella keittoihin maun pyöristäjäksi kerman asemesta. Uunijuustonkin siitä saa aikaan.

Lehmättömän talon uunijuusto

6 dl vettä

4 dl maitojauhetta

2 munaa

0,5 tl suolaa

Sekoita maitojauhe veteen, vatkaa munat rikki. Lisää munat ja suola nesteeseen ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä vesihauteessa 175 asteessa reilu tunti, kunnes juustomassa on hyytynyt ja pinta saanut kauniin vaaleanruskean värin. Tarjoa sokerin, kanelin ja maidon tai marjojen ja hillon kera.