Myytävänä: Maailman suurin karjatila

Anna Creek Stationin lihakarjatila on osa kaupan olevan australialaisen perheyrityksen valtavasta maaomaisuudesta. Kiinnostusta osoittaneiden kiinalaisostajien ongelmaksi voi osoittautu tilan naapuri, rakettikoealue.

talous
Karjaa huutokauppakarsinassa.
Karjaa huutokaupattavana Brisbanessa AustraliassaDan Peled/ EPA

Maailman suurimman karjatilan omistava yhtiö on myytävänä. Australialaisyhtiön maaomistukset ovat kokonaisuudessaan miteinpä yhtä isot kuin kolmannes Suomen pinta-alasta.

S. Kidman & Co (siirryt toiseen palveluun). -yhtiö omistaa kaikkiaan kymmenen karjatilaa, siitossonnikasvattamon ja rehutuotantoa kaikkiaan yli 101 000 neliökilometrin suuruisella alueella neljässä osavaltiossa.

Kauppaa hoitavasta yrityksestä arvellaan, että varteenotettavia tarjouksia kertynee tiistain takarajaan mennessä 6–12. Ihan pikkurahalla huimien maa-alueiden haltijaksi ei pääse: kauppahinnan arvioidaan nousevan jopa liki puoleen miljardiin euroon.

Vuonna 1899 perustetusta perheyrityksestä on kiinnostunut ainakin kolme kiinalaista yhtiötä. Mikäli jokin niistä osoittautuu voitokkaaksi tarjouskisassa, kauppa vaatii vielä valtion siunauksen.

Tila on suuri mutta kuiva

Keski-Australiassa sijaitseva lähes 24 000 neliökilometrin Anna Creek Station, maailman suurin karjatila, on osittain Woomeran rakettikoealueella. Se oli syynä puolustusministeriön kielteiseen päätökseen vuonna 2009, kun kaksi kiinalaisyritystä halusi investoida Woomeran kaivoksiin.

Karjatilan kuitenkin katsotaan olevan puolustuspoliittisesti vähemmän aralla kantilla Woomerassa, joten ulkomaalainenkin ostaja voinee saada valtion hyväksynnän.

Australian lihakarjatalous on ollut vuosia alamaissa, koska sää on ollut kuivaa, lihan hinta alhaalla ja kaivosteollisuuden tukema Australian dollari vientuotteille turhan vahva. Viime vuosina tilanne on kuitenkin muuttunut.

Anna Creek Stationille kuivuus on aina ongelma. Alueella on kyllä kokoa, mutta seiti on puoliaavikkoa, joten siellä laiduntavan karjan määrä on ja pysyy pienenä Australian keskiarvoon verrattuna. Myöskään väkeä ei suurella alueella ole tungokseksi asti: työntekijöitä on noin 150.

Lähteet: AP, Yle Uutiset