1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Äänikirjan lukijaääni voi ärsyttää – kirja jää ennemmin lukematta

Kirjojen tarjoamasta maailmasta ei tarvitse jäädä paitsi, vaikka painettua kirjaa ei pystyisikään lukemaan. Lukemisesteisille henkilöille löytyy netistä ja kirjastoista liuta äänikirjoja.

Kotimaan uutiset
Cd-levymuotoisia äänikirjoja hyllyssä kirjastossa.
Minna Heikura / Yle

Kirjastoissa on jo pitkään ollut mahdollisuus lainata perinteisten painettujen kirjojen ohella äänikirjoja. Esimerkiksi Kouvolan kaupungin pääkirjastosta löytyy noin 700 äänikirjaa, jotka on tarkoitettu henkilöille, joilla on lukemiseneste, eivätkä he voi lukea painettuja kirjoja.

Celia on puolestaan valtion erikoiskirjasto, joka tuottaa muun muassa äänikirjoja, joita voi ladata nettipalvelusta.

Jotkut valitsevat äänikirjan jonkun tietyn lukijan perusteella.

Outi Harju

– Syitä lukemisenesteelle voi olla monia. Voi olla, ettei näe lukea tai on oppimis- tai lukivaikeuksia, voi olla myös esimerkiksi jokin sairaus, minkä vuoksi ei pysty pitämään kirjaa kädessä, kertoo Kouvolan pääkirjastosta kirjastonhoitaja Outi Harju.

Hän kertoo itsekin kuunnelleensa jonkin verran äänikirjoja.

– Kuuntelen mielelläni sellaisia lyhyempiä äänikirjoja, kuten Jukka Parkkisen Karhukirjeitä tai Mielensäpahoittajaa. Kun lukee tavallista, painettua kirjaa, itsen ja tekstin välissä ei ole ketään muuta, mutta äänikirjoissa on lukija. Se on vähän erilaista, kun joku muu kertoo sinulle sitä kirjaa, Harju vertaa.

– Olen kuullut, että jotkut valitsevat äänikirjan jonkun tietyn lukijan perusteella. Joku ei taas halua tiettyä kirjaa juuri lukijan vuoksi, hän jatkaa.

Äänikirjoilla on oma asiakaskuntansa

Kirjastonhoitaja Outi Harjun mukaan esimerkiksi Kouvolan seudulla on oma vakituinen lainaajakuntansa äänikirjoille. Tänä syksynä niitä on Harjun mukaan myös kyselty paljon, samoin asiakkaat ovat kaivanneet opastusta laitteiden kanssa.

Valtion Celia-nettipalvelun käyttäjäksi voi liittyä yleisissä kirjoissa. Kouvolassa se onnistuu pääkirjastossa sekä Kuusankoskella. Celia-äänikirjoja voi kuunnella esimerkiksi älylaitteella tai tietokoneella.

Kirjaston tarjoamia cd-levymuotoisia äänikirjoja voi kuunnella erityisellä kuuntelulaitteella, tietokoneella tai mp3-soittimella.

Celia-äänikirjoja ja nettipalvelua esitellään Kouvolan kirjastoissa tällä ja ensi viikolla.

Lue seuraavaksi