1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sähköpostilla erotettu Tynkkynen syyttää puoluetta painostuksesta: "Esimerkkejä on vaikka kuinka paljon"

Perussuomalaisista erotettu Sebastian Tynkkynen sanoo uhkailun ja painostuksen olevan todellisuutta perussuomalaisissa. Hän myös arvioi, että erottamisasia on vielä kesken.

Sebastian Tynkkynen.
Perussuomalaisista erotettu Sebastian Tynkkynen antoi Ylen A-studiolle videopuheluhaastattelun lentokentältä Islannista.

Perussuomalaisten erotettu varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen tyrmää puolueen puheenjohtajan Timo Soinin näkemyksen siitä, että perussuomalaisessa puolueessa ei painosteta ja uhkailla ketään.

– Se ei pidä paikkaansa. Sitä on kyllä tehty ja sitä on tehty omalla kohdallani. Esimerkkejä olisi kyllä vaikka kuinka monta, mutta en tässä vaiheessa ala niitä kertomaan. Se on valitettavasti ihan todellisuutta ja se on yksi asia, mihin olen halunnut puuttua. Jokaisella pitää olla hyvä fiilis tehdä isänmaallista politiikkaa. Jos joutuu kokemaan painostusta, niin se kyllä lopettaa motiivin kokonaan.

En tiennyt kolmeen päivään, että olin saanut lähtöpassit puolueesta. Asia kuitattiin yhdellä maililla.

Sebastian Tynkkynen

Sebastian Tynkkynen on ehtinyt purkaa tuntojaan alle vuorokauden, kun hän antaa haastattelun Ylen A-studiolle. Hän on hyvin tyrmistynyt tavasta, jolla puoluehallitus erotti hänet tehtävistään.

– En tiennyt kolmeen päivään, että olin saanut lähtöpassit puolueesta. Asia kuitattiin yhdellä maililla. Sain tietää sen sunnuntaina, kun työntäyteisen viikonlopun jälkeen menin purkamaan työsähköpostia hotellilla, hän kertoo.

"Prosessi on vielä kesken"

Timo Soini toteaa Ylelle antamassaan haastattelussa, että Tynkkynen ei ole vastannut hänelle esitettyihin kysymyksiin siitä, miksi puolueen jäsenten nimiä sisältävä lista on julkistettu.

– Meille ei ollut annettu mitään konkreettista kysymystä, mihin minun ja Aleksi Hernesniemen olisi pitänyt vastata. Sen vuoksi tuntuu oudolta, että nyt sanotaan että ei ole vastattu kysymykseen ja sen vuoksi joudutaan erottamaan. Näkisin, että se prosessi on vielä kesken, vastaa Tynkkynen.

Hän perustelee nimien julkaisemista sillä, että nimien keruu tapahtui netissä, ja ihmisten piti päästä tarkistamaan, että allekirjoitukset ovat aitoja. Tynkkysen aloitteessa vaadittiin koolle puoluekokousta, joka päättäisi siitä, voiko perussuomalaiset jatkaa hallituksessa.

Tynkkynen on vahvasti sitä mieltä, että erottamisessa oli kyse poliittisesta ajojahdista, ja epäily henkilörekisterilain rikkomisesta on vain tekosyy, jonka avulla puolue pääsee hänestä eroon.

– Todellisuudessahan tässä on kyse poliittisesta ajojahdista. Tässä päätöksessäkin viitattiin siihen, että on mahdollisesti rikottu (henkilörekisterilakia), ei ole edes osoitettu, että se on tapahtunut.

Asiantuntijat ovat sanoneet, että tämä oli jopa laiton päätös.

Sebastian Tynkkynen

Tynkkynen ei vielä vastaa kysymykseen, aikooko hän jatkaa uraansa jossakin toisessa puolueessa tai aikooko hän vielä pyrkiä jollakin keinolla perussuomalaisiin. Hän korostaa, että puoluekokous valitsi hänet varapuheenjohtajaksi suurella äänimäärällä.

– Asiantuntijat ovat sanoneet, että tämä oli jopa laiton päätös. Yleensä on tottunut siihen, että jos joku tuomio tulee, niin on syyllinen. Se, että meillä on puolueen sisällä joku tutkintakomissio, joka toimii oikeuslaitoksen puolesta ja sillä perusteella erotetaan puolueesta, tuntuu hyvin kohtuuttomalta, Tynkkynen sanoo.

Aiheesta lisää illan A-studiossa, TV1 klo 21.00.