1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Trollhättanin isku herätti jälleen huolen kouluturvallisuudesta – ratkaisua haetaan kahdesta poistumistiestä

Opetus- ja kulttuuriministeriössä pohditaan sitä, miten turvapaikanhakijoiden määrän kasvu vaikuttaa koulujen turvallisuuteen. Ministeriö on jo aiemmin suositellut, että jokaiseen opetustilaan tulisi tehdä kaksi poistumistietä. Helsingin Jätkäsaareen valmistuvassa peruskoulussa ohjeistusta noudatetaankin pilkuntarkasti.

Kotimaan uutiset
Kouluturvallisuus on noussut jälleen puheenaiheeksi.
Kouluturvallisuus on noussut jälleen puheenaiheeksi.YLE

Ruotsin Trollhättanin koulussa viime viikolla tapahtunut rasistinen viharikos on nostanut jälleen puheeksi koulujen turvallisuuden.

Viime viikolla 21-vuotias nuorukainen hyökkäsi Trollhättanin peruskouluun valiten uhrinsa etnisyyden perusteella.

Opetus- ja kulttuuriministeriöstä kerrotaan, että vastaavanlaisiin tapauksiin on herätty myös Suomessa lisääntyneiden turvapaikanhakijamäärien vuoksi.

– Opetus- ja kulttuuriministeriössä sekä muissa ministeriöissä on pohdittu hyvin tarkkaan, miten vastaamme turvapaikanhakijoiden lisääntyvään määrään. Turvalliset koulupäivät taataan myös heille ihan samalla tavalla kuin suomalaisillekin, muotoilee rakennusneuvos Ritva Kivi opetus- ja kultuuriministeriöstä.

Ministeriö on jo aiemmin vetänyt suuntaviivoja keinoista kouluturvallisuuden parantamiseksi. Ministeriön työryhmä suositti raportissaan alkuvuodesta, että kaikkien uusien koulujen jokaiseen opetustilaan pitää tulla kaksi poistumistietä. Ohjeistuksen taustalla olivat Jokelan ja Kauhajoen kouluampumiset.

Alppilan koulun rehtori Maria Uutaniemi pitää suositusta hyvänä, mutta haasteellisena erityisesti Helsingin vanhoille kouluille.

– Haaste on suuri etenkin kantakaupungin alueella, missä koulurakennukset ovat sata vuotta vanhoja ja rakenteeltaan ihan toisenlaisia kuin nykyiset.

Parin vuoden päästä Helsingin Jätkäsaaren valmistuvan peruskoulun suunnitelmissa ministeriön suositukset on jo otettu huomioon. Opetustiloihin on tehty joustavia ratkaisuja erityisesti pedagokiikan, mutta myös turvallisuusasioiden takia. Seinät liikkuvat tarpeen mukaan ja jokaisesta tilasta on kaksi ulospääsyä.

– Jatkossa tulemme tutkimaan kaikissa peruskorjaus- ja uudishankkeissa, että voisiko luokkahuoneisiin rakentaa kaksi poistumistietä, kertoo hankesuunnittelupäällikkö Jarmo Raveala Helsingin kiinteistövirastosta.

Trollhättanissa koulu oli avoinna kaikille, mikä on arvostelijoiden mukaan osaltaan vaikuttanut kouluiskujen syntyyn. Jätkäsaaren hankkeessakin kouluun on suunniteltu kaikille avointa tilaa. Raveala ei kuitenkaan usko, että tästä tulisi ongelma.

– Itselläni on neljä lasta koulussa, joten tiedän että siellä katsotaan ketä koulussa liikkuu.

Noin 800 oppilaan Alppilan koulussa suunta on ollut päinvastainen. Viime kevättalvesta asti koulun ulko-ovet ovat auenneet ovikoodin avulla ainoastaan koulun oppilaille heidän omasta tahdostaan.

– Päädyimme tähän siksi, että turvallisuuden tunne lisääntyisi niin oppilailla kuin opettajillakin. Oppilaat huomasivat aikaisemmin, että meillehän pääsee sisälle noin vaan. Uuteen järjestelmään on sopeuduttu hyvin, kertoo rehtori Maria Uutaniemi.

Lue seuraavaksi