Huolettaako makkaran syönti? Yle kysyi Helsingin keskustassa – video

Maailman terveysjärjestön mukaan prosessoidun lihan kuten makkaran syöminen aiheuttaa suolistosyöpää. "Aika pahalta kuulostaa. Makkara on hyvää", sanoo tamperelainen Heikki Oinonen maanantaisesta uutisesta.

terveys
Marjukka Havumäki haastattelee.
Prosessoidun lihan syöminen aiheuttaa suolistosyöpää, Maailman terveysjärjestö sanoi maanantaina. Yle kysyi Helsingin keskustassa, miltä uutinen kuulostaa. Toimittajana Marjukka Havumäki.

– Aika erikoiselta [kuulostaa]. Makkarahan on ruokaa, tuntuu jotenkin todella hassulta, helsinkiläinen Charlotta Nyman kommentoi tämänpäiväistä uutista siitä, että prosessoidun lihan kuten makkaran, kinkun ja pekonin syöminen aiheuttaa suolistosyöpää.

Joskus teen lapsille siskonmakkarasoppaa. Silloin maistan makkaraa itsekin.

Päivi Mättö

Tämän lisäksi Maailman terveysjärjestön eli WHO:n asiantuntijat pitävät todennäköisenä, että punainen liha aiheuttaa syöpää.

Yle Uutiset kysyi ihmisiltä Helsingin keskustassa, miltä uutinen muun muassa makkaran ja syövän yhteydestä kuulostaa.

Espoolaisen Päivi Mätön mielestä uutinen on hurja – onhan makkara monen ihmisen perusruokaakin.

Mättö itse ei makkaraa eikä leikkeleitä juurikaan syö.

– Joskus teen lapsille siskonmakkarasoppaa ja silloin maistan itse.

"Ei lämmintä kesäiltaa ilman makkaraa"

Myös Virva Rasmussen on WHO:n ilmoituksesta yllättynyt.

Itse olen Tampereelta kotoisin. Mustaamakkaraa tulee syötyä aika paljon.

Heikki Oinonen

– En itse ole sitä sinne kategorisoinut, hän sanoo WHO:n ilmoituksesta,jonka mukaan prosessoidut lihatuotteet ovat samassa haittaluokassa kuin tupakka, asbesti ja dieselhöyrytkin.

– Aika pahalta kuulostaa. Makkara on hyvää, toteaa puolestaan Heikki Oinonen ja jatkaa:

– Itse olen Tampereelta kotoisin, ja mustaamakkaraa tulee syötyä aika paljon.

Joensuulainen Matias Vihko pitää maanantaista uutista "pöyristyttävänä".

– Ei voi kuvitellakaan lämmintä kesäiltaa ilman makkaraa, Vihko kertoo.