1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdistyslakiprofessori Halila: ”Tynkkysen erottaminen on laiton ja mitätön”

Siviilioikeuden professori Heikki Halila tyrmää kovin sanoin Sebastian Tynkkysen erottamisen perussuomalaisista. Erottamispäätös on Halilan mukaan laiton, mitätön.

Siviilioikeuden professori Heikki Halila. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Puolue- ja yhdistyslakiin erikoistunut Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Heikki Halila on katsellut ja kuunnellut kummissaan päivän uutista Perussuomalaisten puoluehallituksen sisäisestä siivouksesta.

Puoluehallitus päätti perjantaina erottaa puolueesta sen hallituksen jäsenen ja kolmannen varapuheenjohtajan Sebastian Tynkkysen.

Erottamispäätöstä on perusteltu sillä, että Tynkkynen on kerännyt puoluejäsenistön keskuudessa nimilistaa ylimääräisen puoluekokouksen järjestämiseksi. Tynkkynen ja allekirjoittajat ovat vaatineet äänestystä puoleen hallituksessa jatkamisen edellytyksistä.

Puheenjohtaja Timo Soinin mukaan erityiseksi ongelmaksi nousi se, että listalle kerättyjen nimien henkilöllisyyttä ei varmennettu eikä nimien julkaisemiseen pyydetty lupaa.

”Sääntökikkailu pudotti sudenkuoppaan”

Puoluejohtaja Soini selitti puoluehallituksen päätöksen sisältöä päivällä lehdistölle. Tynkkynen olikin erotettu vain puolueen rivijäsenyydestä – häntä ei sen sijaan ole erotettu puoluehallituksen jäsenyydestä saati varapuheenjohtajuudesta.

– Tervetuloa hallituksen kokoukseen vaan, olisi mukava nähdä, Soini letkautti.

Professori Heikki Halila kummastelee Soinin lausuntoa. Halila on lukenut perussuomalaisten säännöt kynän kanssa. Hän arvelee, että perussuomalaisten puoluehallitus on nyt kompastunut pahasti omaan pykäläkikkailuunsa.

– Henkilöjäsen Tynkkysen puoluehallitus voisi kyllä erottaa puolueesta jo pelkän puoluetta vahingoittavan toiminnan takia - ellei hän olisi samaan aikaan puoluehallituksen jäsen. Se on selvää. Sääntöjen 7 § sallii sen.

– Puoluehallitus on kuitenkin kävellyt sudenkuoppaan – ja se kuoppa on puolueen sääntöjen 13 §. Sen mukaan puolueen keskeisissä luottamuselimissä – kuten puoluehallituksessa – olevien on oltava puolueen jäseniä.

– Toisin sanoen: Kun puoluehallitus erotti Tynkkysen puolueen rivijäsenyydestä, se samalla tosiasiassa erotti hänet myös puoluehallituksesta. Siltä osin päätös on yksiselitteisesti laiton.

Puoluehallituksen jäsenet eivät voi erottaa tosiaan. Erottamispäätös on tehtävä samalla tasolla kuin valintapäätöskin eli Tynkkysen osalta puoluekokouksessa.

Edessä raateleva käräjäkierros?

Mikä sitten on professori Heikki Halilan neuvo perussuomalaisille? Kuinka sekasotkusta selvittäisiin mahdollisimman pienin vaurioin?

– Minusta perussuomalaisten puoluehallituksen kannattaisi perua tekemänsä erottamispäätös. Virheitä sattuu kaikille.

Halilan käsityksen mukaan ainoa laillinen tapa erottaa Tynkkynen kolmannen varapuheenjohtajan tehtävästä ja puoluehallituksen jäsenyydestä on ylimääräinen puoluekokous.

– Se olisi raskas operaatio. On poliittisessa harkinnassa, kannattaako sellaiseen ryhtyä.

Olisiko Tynkkysellä eväitä vaikkapa käräjöintiin, jotta nykyiseen sekavaan asiaintilaan saataisiin selko?

– Jos perussuomalaisten puoluehallitus ei nyt tee ainoata oikeata ratkaisua eli peru erottamispäätöstään, Tynkkynen voi käräjäoikeudessa nostaa vahvistuskanteen sen toteamiseksi että hän on edelleen sekä puolueen jäsen että puoluehallituksen jäsen.

– Kamala riemu siitä seuraisi.