Päätös putkiremontista tehdään usein liian myöhään

Remontoinnissa ruuhkavuodet ovat vielä edessäpäin. Monessa taloyhtiössä remonttia kuitenkin yritetään siirtää tulevaisuuteen parempien aikojen ja korjausavustusten toivossa.

tekniikka
ruosteisia viemärin kappaleita
Yle

Kiinteistöyhtiöissä on paljon korjattavaa. Kipeimmin korjausta tarvitsevat kiinteistöt ovat 1960- ja 70- luvuilla, jolloin rakennettiin paljon. Vaikka remontteja tehdään, niin silti korjattavien kiinteistöjen määrä lisääntyy koko ajan.

– Tällä hetkellä eniten tehdään putki-, käyttövesi-, julkisivu- ja kattoremontteja, kertoo Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Luoto.

Remonttikohteiden määrän kasvuun vaikuttaa myös remontointiajankohdan siirtäminen tulevaisuuteen ja tähän on yksi iso syy.

– Monessa kiinteistöyhtiössä odotetaan valtion tukemia ylimääräisiä korvausavustuksia helpottamaan kustannuksia. Tilanne on kuitenkin sellainen, että näitä korjausavustuksia ei ole luvattu, eikä niitä ole tulossa, sanoo Luoto.

Remontti tehdään usein vasta pakon edessä

Laman ja työttömyyden lisääntyessä remonttien tekemistä on usein helpotettu ylimääräisillä valtion tukemilla korvausavustuksilla.

Korjausavustuksia ei ole luvattu, eikä niitä ole tulossa.

Pekka Luoto

– Kansalaiset ovat vain tottuneet siihen, että tällaiseen aikaan valtion tukemia korvausavustuksia on saatavilla. Remonttien lykkääminen ei kuitenkaan ole viisasta, koska sillä voi olla huonot seuraukset, kertoo Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja Pekka Luoto.

Lykätyt investoinnit laskevat helposti kiinteistön arvoa. Pahimmassa tapauksessa päätös remontista tehdään liian myöhään ja monet taloyhtiöt lähtevät elinkaaren suurimpaan remonttiin vasta pakon edessä.

Tänä vuonna putkiremontteja tehdään enemmän kuin koskaan, paljastaa Isännöintiliiton putkiremonttibarometri. Nyt menossa on keskimäärin vuonna 1964 valmistuneet kerrostalot. Vauhti vain kiihtyy, sillä rakentamisen huippuvuosi Suomessa oli vuonna 1974, joten suurin ruuhka koetaan seuraavan kymmenen vuoden aikana.