Lihakeskusliitto ei hyväksy eläinten kaltoinkohtelua – MOT:n esittämä aineisto "poikkeuksellista"

Ylen MOT-ohjelman mukaan monissa teurastamoissa eläimiä kohdellaan julmasti ja välinpitämättömästi. Lihakeskusliiton lisäksi Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää esitettyjä tapauksia tuomittavina.

Kotimaa
Teurastamo.
Yle

Lihakeskusliitto ei hyväksy eläinten kaltoinkohtelua, tähdentää Lihakeskusliiton toimitusjohtaja Mari Hannuksela Yle Uutisille.

Hannuksela viittaa lausunnollaan Ylen MOT-ohjelman tämäniltaiseen lähetykseen, jonka mukaan monissa suomalaisissa teurastamoissa eläimiä kohdellaan julmasti ja välinpitämättömästi.

Teurastamoissa kuvattua aineistoa tarjosi MOT:lle Oikeutta eläimille -yhdistys. MOT:n mukaan aineisto paljasti vakavia epäkohtia suomalaisissa teurastamoissa – eläimiä muun muassa hakattiin laatikolla, vedettiin jaloista ja kiskottiin turkista.

Näyttää siltä, että lainsäädäntöä ei ole kaikilta osin noudatettu.

Mari Hannuksela

– Näyttää siltä, että lainsäädäntöä ei ole kaikilta osin noudatettu tässä tapauksessa, Lihakeskusliiton Mari Hannuksela sanoo Yle Uutisille.

– Liittomme kanta on se, että lainsäädäntöä noudatetaan. Emme hyväksy eläinten kaltoinkohtelua missään nimessä.

Lihakeskusliitto on liha-alan yritysten edunvalvontaliitto. Sen jäsenistöön kuuluu myös teurastamoja.

Hannukselan mukaan liiton kanta on, että maanantaisessa MOT-ohjelmassa esitetyt tapaukset on tutkittava asianmukaisesti.

– [Täytyy] nimenomaan selvittää, kenen toimesta ja mitä rikkomuksia on tapahtunut. Ymmärtäisin niin, että lainsäädännön puutteesta ei ole tässä kysymys. Meillä tämä toiminta on hyvin tiukasti säädeltyä, Hannuksela kertoo ja toteaa, että teurastajien kelpoisuusehdot ovat tiukentumassa rajusti: joulukuun kahdeksannen päivän jälkeen alalla vaaditaan riippumaton loppututkinto, jotta teurastajana voi toimia.

"Tämäntapaista ei ole eteeni tullut"

Hannukselan mukaan MOT-ohjelmassa esitetty aineisto on poikkeuksellista.

– Olen vieraillut usean vuosikymmenen aikana teurastamoissa Suomessa ja ulkomailla. Tämäntapaista ei ole Suomessa minun eteeni tullut.

Suurin osa teurastamoista hoitaa työnsä hyvin asianmukaisesti ja vastuullisesti.

Mari Hannuksela

– Minulla on hyvin suuri arvostus teurastamoita ja koko liha-alaa kohtaan. Minulla on vakaumus siitä, että suurin osa [teurastamoista] hoitaa työnsä hyvin asianmukaisesti ja vastuullisesti, hän sanoo.

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n toiminnanjohtaja Antti Sahi ei ollut maanantai-iltana nähnyt MOT-ohjelmaa, mutta hän oli tutustunut Oikeutta eläimille -yhdistyksen etukäteen toimittamaan lyhyeen videoon.

Sahi toteaa Yle Uutisille, että jos videolla näytetyt tapaukset pitävät paikkansa, ne ovat tuomittavia eivätkä missään tapauksessa hyväksyttäviä. Hänenkin mukaansa asia on selvitettävä.