1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

Elvytyslaitteiden yleistyminen voisi pelastaa satojen hengen

Tanskassa julkisista tiloista löytyy yli 12 000 defibrillaattoria, Suomessa arviolta vain muutama satoja.

Sydänkohtauksen saneen elvytysharjoitus harjoitusnukella.
Sydänkohtauksen saneet elvytysohjeita on jälleen muutettu. Hädän hetkellä apua on myös teknologiasta. Esimerkiksi Tanskassa laajasti käytössä olevat defibrillaattorit pelastavat vuosittain yli tuhannen ihmisen hengen. Eero ja Teija Sivula esittelevät laitteen toimintaa.

Suomi on kaukana takana muihin pohjoismaihin verrattuna elvytyslaitteiden saatavuudessa.

Esimerkiksi Tanskaan ja Ruotsiin verrattuna sydänpysähdyspotilaan elyttämiseen tarkoitettuja defibrillaattoreja on Suomessa vain murto-osa.

Defibrillaattorin saatavuudella ja niiden käyttöön kouluttamisella voitaisiin pelastaa Suomessakin jopa satojen sydänpysähdyspotilaiden henki.

- Tanskassa sairaalan ulkopuolisia, maallikoille tarkoitettuja defibrillaattoreja on käytössä yli 12 000. Suomessa vastaava luku on muutama sata. Tanskan väkiluku on suurin piirtein sama kuin Suomen, kertoi Ylen aamu-tv:ssä haastateltu AED-yhdistyksen aktiivi, ensihoitaja Eero Sivula.

Tanskassa laitteiden yleistyminen on tapahtunut nopeasti, sillä viiisi vuotta sitten maallikoille tarkoitettuja defibrilaattoreita oli maassa vain muutamia satoja.

AED-yhdistys on perustettu tukemaan kansalaisten käyttöön tarkoitettuja, sydänpysähdyspotilaan elvytyksessä tarvittavia defibrillaattoreita koskevaa lakihanketta Suomessa.

AED tarkoittaa automatisoitua ulkoista defibrillaattoria.

Yhdistys: Elvytyslaite pakolliseksi julkisiin tiloihin

AED-yhdistys tavoittelee lakia, jonka mukaan kaikissa julkisissa tiloissa tulisi olla pakollisena maallikkokäyttöinen defibrillaattori.

- Tanskassa defibrillaattorin käyttöä opetetaan pakollisena armeijassa, peruskouluissa ja autokouluissa, Eero Sivula sanoo. 

Defibrillaattorista ilmoittava merkki. Kuva: Yle

Suomessa sairaalan ulkopuolella äkillisen sydänpysähdyksen saa vuodessa noin 3500 ihmistä. Äkillisen sydänpysähdyksen saaneista potilaista selvityy noin 5-15 prosenttia.

Tanskan kokemukset osoittavat, että laitteiden yleistymisellä on merkittäviä vaikutuksia sydänpysähdyspotilaiden selvitymisen kannalta.

- Tanskassa sydänpysähdyspotilaista selvisi muutamia vuosia sitten noin seitsemän prosenttia. Tällä hetkellä selviytymisprosentti on 39. Se tarkoittaa yli tuhatta pelastunutta ihmishenkeä vuodessa, Sivula sanoo.

Laitteen etuna on sen helppokäyttöisyys. Kone antaa ääneen neuvoja siitä, kuinka elvytystä tulee jatkaa.

- Laite ohjeistaa ja analysoi sydämen rytmin. Jos sydämessä ei ole kammiovärinää, niin laite ei myöskään anna sähköshokkia. Kaverille ei pääse vahingossa antamaan sähköshokkia, kertoo AED:n järjestösihteeri Teija Sivula.