Pihlajaveden tavoite Vuoden kyläksi onnistui

Yhteistyön voimaan luottava Pihlajaveden kylä Keuruulla on valittu Keski-Suomen vuoden kyläksi. Pihlajavesi on noin 500 asukkaan kylä, jonne perustettiin kyläyhdistys vain kolme vuotta sitten. Kyläsuunnitelman tavoitteeksi kirjattiin heti Pihlajaveden valitseminen vuoden kyläksi vuonna 2015. Tavoite toteutui aktiivisen järjestötoiminnan sekä talkoo- ja yhteistyön ansiosta, kertoo Keski-Suomen Kylät ry.

Pihlajavesi
Pihlajavesi nappasi Vuoden kylä -tunnustuksen määrätietoisella yhteistyöllä.
Pihlajavesi nappasi Vuoden kylä -tunnustuksen määrätietoisella yhteistyöllä.Kaisa-Maria Kokko

Pihlajaveden valinta julkistettiin Maakuntafoorumissa Jyväskylässä maanantaina. Maakunnallinen kyläyhdistys Keski-Suomen Kylät ry päätyi teki yksimielisen päätöksen vuoden kylästä maanantaina.

Pihlajaveden ansioiksi nostetaan monen järjestön ja toimijan välinen yhteistyö. Tämän avulla ja lukuisilla talkootunneilla monipalvelupiste Kauppala avattiin kylän yhteiseksi olohuoneeksi vappuna 2013.

Pihlajaveden kauppala.
Jorma Soini

Kauppalassa on elintarvikekioski, kahvio, päivän lehdet, keittolounas viikottain, kokoontumis- ja harrastetilat, kopiopalvelut, nettipiste, infopiste sekä lähituotteiden myyntiä. Sivukirjasto toimii Kauppalan tiloissa, ja on auki aina kun Kauppalakin on. Toimintaa pyöritetään sekä vapaaehtoisten että palkatun työntekijän voimin.

Asukasluku kolminkertaistuu kesällä

Pihlajavesi sijaitsee kolmen maakunnan rajalla, Keski-Suomessa, Keuruun kaupungin läntisimmällä laidalla.

Aiemmin itsenäisenä kuntana toiminut Pihlajavesi liitettiin Keuruun kuntaan vuonna 1969. Vakituisia asukkaita kylällä on nykyään vajaa 500. Kesäisin Pihlajaveden asukasluku lähes kolminkertaistuu mökkeilijöiden ansiosta.

Vettä.
Jorma Soini

Pihlajaveden kesäasukkaille ja –vieraille on kehitetty kesäpassi. Se tutustuttaa alueeseen nähtävyyksien kautta. Yksi suosittu vierailukohde on Pihlajaveden Erämaakirkko.

Kauppalan lisäksi Pihlajavedellä koulu, kaupunki, seurakunta ja monet yhdistykset toimivat yhdessä. Pihlajaveden Nuorisoseura ylläpitää nuorisoseurantaloa, joka palvelee harrastus- ja tapahtumakeskuksena. Pihlajaveden urheilijat rakensivat frsibeegolfradan ja vastaavat juhannuksen jalkapalloturnauksesta. Vapaapalokunta on erityisesti nuorten suosiossa ja palokunnantalolla tapahtuu kaiken aikaa. Ikäihmisille Pihjajavedellä on tarjolla jumppaa ja pikkuväelle perhekerho.

Kyläyhdistyksen perustamisessa vuonna 2012 linjattiin Vuoden kylä -tavoitteen lisäksi myös toiminnallinen tavoite: tavoitteellisella ja määrätietoisella työllä kylänraitti ei ole enää hiljainen.

Pihlajavesi.
Jorma Soini