Sikayrittäjä: Teurastamokuvat eivät yllättäneet

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö sanoo nähneensä järkyttävillä teurastamovideoilla sekä toimimatonta tekniikkaa että piittaamattomia ihmisiä.

Kotimaa
Emakkosika karsinassaan.
Pasi Takkunen / Yle

Suomen sikayrittäjien puheenjohtaja Martin Ylikännö kertoo nähneensä Ylen MOT-ohjelman esittämissä, Oikeutta eläimille -yhdistyksen ottamissa teurastamovideoissa kahdenlaisia virheitä.

– Toisaalta siellä oli selvästi toimimatonta tekniikkaa ja sitten selvää piittaamattomuutta, johon ei auta kuin ihmisten vaihtaminen.

Ylikännö sanoo, etteivät videoilla nähtävät asiat sinänsä yllättäneet häntä.

– Aina, kun ihmisiä on töissä, voi sattua jotain. Aina, kun käsitellään eläviä eläimiä, voi sattua jotain. Tarpeetonta eläimen kärsimystä pitää aina välttää, mutta esimerkiksi 500 - 600 kiloinen sonni ei aina tottele puhetta ja mene sinne, minne halutaan.

Ylikännön mukaan ainakin isoimmilla teurastamoilla eläinten kohteluun on panostettu. Paikalla on tarkastuseläinlääkäri koko ajan valvomassa toimintaa.

– Jos tämä ei riitä niin en sitten tiedä, mikä ratkaisu olisi. Valvontakin aiheuttaa kustannuksia. On pohdittava muun muassa sitä, onko valvonta sitten ollut riittävän laadukasta ja onko paneuduttu oikeisiin asioihin.

Sikayrittäjien puheenjohtaja myöntää, että omalla kohdalla teurastamon valinta on tehty taloudellisin perustein.

– Meillä sikayrittäjillä on tilanne sellainen, että emme voi valita tahoa, jolle sikamme myymme. Sen lihatalon kanssa toimitaan, jonka kanssa sopimus on.