1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aasian järistysalueella etsitään uhreja ja värjötellään ulkona jälkijäristysten pelossa

Pakistanin vuoristoalueille on saatu apua erittäin hitaasti. Kommunikaatioyhteyksien katkeamisen takia tiedot uhreista ja tuhoista ovat edelleen hajanaisia.

Ulkomaat
Kolme miestä romahtanutta rakennusta tutkimassa. Yhdellä on lapio, toinen kaivaa maata käsin.
Asukkaat tutkivat kotinsa maanjäristystuhoja Kabulissa Afganistanissa.Jawad Jalal / EPA

Pakistania, Afganistania ja Intiaa maanantaina ravistelleen maanjäristyksen jäljiltä oli tiistaiaamuun mennessä löydetty 313 kuolonuhria, ja määrä arvioidaan nousevan edelleen.

Järistyksen keskus oli Pohjois-Afganistanissa, mutta eniten vainajia on löydetty Pakistanin puolelta. Siellä kuoli tiistaiaamun tietojen mukaan 237 ja Afganistanissa 74 ihmistä. Lisäksi ainakin kaksi ihmistä on menettänyt henkensä Intiassa.

Pakistanissa loukkaantui yli 1 800 ihmistä ja Afganistanissa satoja, kertovat viranomaiset. Järistysalueen asukkaat lapsista vanhuksiin ovat osallistuneet raunioihin hautautuneiden ihmisten etsintään jopa vain paljain käsin.

Lämpötila laski yöllä pakkasen puolelle, mutta ihmiset ovat värjötelleet ulkona jälkijäristysten pelossa. Seitsemästä jälkijäristyksestä voimakkain on ollut 4,8. Pääjäristyksen voima oli 7,5.

Tuhoalueita Talibanin hallinnassa

Pakistanin viranomaiset kertovat, että auttajien on ollut hyvin vaikeaa päästä vuoristoiselle järistysalueelle. Myös tietojen saaminen tuhoalueilta on erittäin hidasta, koska maanjäristyksen laukaisemat maanvyöryt ovat katkaisseet tietoliikenneyhteydet.

Pakistan on lennättänyt vuoristoon helikoptereilla lääkäreitä ja hoitajia, telttoja ja ruokaa. Afganistanin Badakštanista suuri osa on islamistisen Talibanin hallinnassa, mikä vaikeuttaa viranomaisten pelastustöitä.

Keskus sijaitsi Hindukušin vuoriston alla Badakštanin maakunnassa, joka sijaitsee Pakistanin, Tadžikistanin ja Kiinan rajalla. Tärinä tuntui laajalti myös Intiassa, Kirgisiassa ja Uzbekistanissa. Aina tuhannen kilometrin päässä Intian pääkaupungissa Delhissä talot tärähtelivät ja metro lakkasi liikennöimästä järistyksen takia.

Järistyksen syvyys hillitsi tuhoja

Afganistan, etenkin Hindukušin alue, on altista maanjäristyksille, koska se sijaitsee Euraasian ja Intian mannerlaattojen yhtymäkohdan lähellä. Maanantaisen järistyksen keskus oli vain muutaman sadan kilometrin päässä kymmenen vuoden takaisen järistyksen keskuksesta. Tuollloin kuoli yli 75 000 ihmistä.

Maanantain järistyskeskus oli paljon syvemmällä kuin vuonna 2005, joten tuhot ovat pienempiä ja jakautuvat laajemmalle alueelle. Erityiseksi ongelmaksi voivat kuitenkin vuorten epävakaat huiput. Jo viikonloppuna rankat sateet ja lumentulo aiheuttivat Pohjois-Pakistanissa maanvyörymiä.

Lähteet: AP, AFP, Reuters

Lue seuraavaksi