Sastamalan teurastamon johtaja: "Toimintatapoja muutetaan ja henkilökuntaa koulutetaan"

TV1:llä maanantai-iltana nähty MOT julkaisi jutun yhteydessä Oikeutta eläimille -yhdistyksen kuvaamaa materiaalia. Yksi kuvatuista teurastamoista oli Sastamalassa toimiva teurastamo. Toimitusjohtaja Juha Greuss sanoo, että olisi antanut luvan kuvata, jos sellaista olisi kysytty.

Kotimaa
Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa. Teurastaja tainnuttaa lammasta ennen varsinaista teurastamista.
Kuvankaappaus videolta Sastamalan teurastamolta syys- tai elokuussa.Oikeutta eläimille / Lehtikuva

Sastamalassa toimiva teurastamo on Suomen mittakaavassa keskisuuri teurastamo. Teurastamossa toimii henkilökunnan lisäksi kokopäiväinen eläinlääkäri ja lihantarkastaja. Vuosittain teurastamossa teurastetaan noin 7 000 nautaa, 5 000 lammasta ja satakunta hevosta.

Ylen MOT-ohjelmassa maanantai-iltana esitettyjen, salaa teurastamoilta kuvattujen videoiden joukossa oli materiaalia myös Sastamalan teurastamolta. Videolla näkyy, kuinka teurastamoon tuotuja eläimiä kohdellaan huonosti, ja niille tuotetaan tarpeetonta kipua ja kärsimystä.

Sastamalan teurastamon toimitusjohtaja Juha Greus sanoo, ettei itse ole nähnyt eläinten kaltoin kohtelua, koska ei tee töitä teurastamon puolella vaan toimistossa.

– Jos joku olisi minulle sanonut, että tällaista tapahtuu, niin en olisi uskonut. Mutta videot nähtyäni se oli pakko uskoa.

Teurastuskäytäntöjä muutetaan

Muutoksiin on Greusin mukaan ryhdytty heti. Henkilökuntaa lisäkoulutetaan tulkitsemaan eläinten käyttäytymistä.

Teurastamon tiloja muutetaan helpottamaan eläinten käsittelyä.

– Lampaat tulevat nykyään tainnutuspaikalle niin, että mukana on jatkuvasti kaksi työntekijää. Toinen työntekijä saattaa lampaan tainnutuspaikalle, ja toinen hoitaa tainnuttamisen. Nautojen kulkemaa käytävää puolestaan kavennetaan niin, että on mahdollista toimia rauhallisemmin, eikä eläin pääse kääntymään.

– Työntekijät ovat ottaneet tämän muutoksen kiitellen vastaan.

"Jos lupa olisi kysytty, olisin suostunut kuvaamiseen"

Videot on kuvattu teurastamon tiloissa kahden vuoden aikana. Juha Greus sanoo olevansa pahoillaan siitä, että tiloihin oli tultu salaa. Yöllä säikäytetyt eläimet voivat olla arvaamattomia, eikä tautiriskejä hänen mukaansa pidä aliarvioida.

– Jos lupa kuvaamiseen olisi kysytty, olisin ilman muuta suostunut.

Greus on käynyt työntekijöiden kanssa läpi ohjelmaa ja videoiden sisältöä. Hän sanoo, että ne ovat olleet työntekijöillekin herättäviä.

– Kaikki näyttää ihan toisenlaiselta hallista katsottuna kuin videolta.

– Kun järki loppuu otetaan voima käyttöön, ja tässä tilanteessa se oli helkatin huono vaihtoehto.

Sastamalan teurastamon kokopäiväinen eläinlääkäri hoitaa eläinten tarkastukset ennen ja jälkeen teurastuksen, ja tekee myös lihantarkastuksia. Lokakuussa tehdyissä tainnutustarkastuksessa ei löytynyt huomautettavaa.

Juha Greus sanoo, että eläintä pitää kunnioittaa.

– Ei voi ajatella niin, että tänne tulet kuolemaan kuitenkin. Se ei ole sama kuinka eläintä kuljetetaan ja viedään. Eläintä pitää kunnioittaa. Eläinkin tuntee.

– Tämä ei kyllä näytä hyvältä. Kaikista paras olisi, että tämän voisi pojille näyttää, että valvovat silmät ovat kaikkialla.

Kaksi videolla näkyvistä työntekijöistä ei enää ole teurastamolla töissä.