Shokkitappio tuntuu pahemmalta kuin häviö olympiafinaalissa

Suomalainen urheiluhistoria on täynnä shokeeraavia tappioita. Urheilupsykologi Tuomas Grönman selvittää kuinka shokkitappiosta toivutaan.

urheilu
Leijonat vakavina ottelun jälkeen.
Tomi Hänninen

Urheilupsykologian peruspilarit ovat kaikkialla maailmassa samat. Niiden kautta myös urheilupsykologi Tuomas Grönman lähtee purkamaan shokkitappion syitä ja seurauksia.

– Ajatus, tunne ja suoritus vaikuttavat toinen toisiinsa. Kun romahtaminen tapahtuu, tulee epätoivoista ajattelua. Ajattelusta seuraa epävarma tunne ja syntyy epävarma suoritus, Grönman selittää.

Viimeisin esimerkki on viime lauantailta, kun Tappara murjoi TPS:n jääkiekkoliigassa maan rakoon. Kuinka shokkitappiosta sitten toivutaan?

– Epätoivoinen ajatus pitää saada käännettyä, se ei saa jäädä päälle. Pelaaja voi esimerkiksi mennä kotiin katsomaan tallenteelta hyviä suorituksia. Joukkue ei saa tehdä uusia, vaikeita harjoitteita, vaan on nostettava esiin ne hyvät asiat, joiden avulla on aiemmin tullut menestystä. Valmentaja ei missään nimessä saa alkaa huutaa, vaan hänen on saatava pelaajat tuntemaan, että he osaavat edelleenkin pelata peliä.

Häpeä kaihertaa

Suomi hävisi Vancouverin olympialaisissa 2010 välieräottelun USA:lle rumasti 6–1. Torinon kisoissa 2006 Leijonat hävisi loppuottelun Ruotsille yhdellä maalilla. Äkkiä ajatellen voisi luulla, että olympiakullan karkaaminen harmittaisi enemmän. Ainakin osa molemmissa joukkueissa pelanneista pelaajista tiettävästi kuitenkin harmittelee edelleen enemmän Vancouverin ottelua.

Epätoivoinen ajatus ei saa jäädä päälle

Tuomas Grönman

– Shokkitappioon liittyy häpeän tunne. Hävetään suoritusta, ja sitä kautta se jää mieleen kaihertamaan pitkäksi aikaa, Grönman pohtii.

– Torinon olympialaisissa Suomi hävisi loppuottelun yhdellä maalilla. Mutta jo olympiajoukkueeseen pääseminen ja se, että on valittu pieneen valiojoukkoon, on iso asia. Olympiamitalin pitää olla urheilijalle itseluottamusta tuova asia, tulipa se mitali millä tahansa tavalla, Tuomas Grönman linjaa.