Indonesian maastopalot koettelevat satojen tuhansien ihmisten terveyttä – presidentti ja armeija paloalueelle

Indonesian sademetsät ja turvesuot katoavat ennätysvauhtia savuna ilmaan. Maastopalojen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat jo suurempia kuin koko Yhdysvalloissa. Helpotusta odotetaan vasta sadekaudesta – jos se alkaa ajallaan.

Ulkomaat
Indonesia

Indonesian presidentti Joko Widodo palaa vierailultaan Yhdysvaltoihin suunniteltua aiemmin Indonesiassa raivoavien metsäpalojen takia. Widodo jättää väliin käynnin Yhdysvaltain länsirannikolla ja palaa kotimaahansa tiistai-iltana.

Indonesian hallituksen mukaan Widodo lentää suoraan metsäpalojen koettelemille alueille. Eniten metsäpaloja on ollut Sumatran, Borneon ja Uuden-Guinean saarilla, kun taas tiheimmin asuttu Jaavan saari on kärsinyt lähinnä metsäpalojen aiheuttamasta savusumusta.

Tuulen suunnasta riippuen ilmanlaatu Indonesiassa ja Singaporessa on ollut ajoittain paljon huonompi kuin Kiinan perinteisesti erittäin saastuneissa suurkaupungeissa.

Armeija sammuttaa paloja

Sadat tuhannet indonesialaiset kärsivät savusumun aiheuttamista terveysongelmista. Lisäksi kouluja on suljettu ja lentoja peruttu. Kymmenen ihmisen kerrotaan kuolleen sammutustöissä ja savusumun takia.

Metsäpalot alkoivat jo heinäkuussa. Sammutustöihin on mobilisoitu armeijan 22 000 sotilasta, joita avustaa 30 lentokonetta ja laivaston aluksia.

Palojen odotetaan sammuvan pääosin vasta sadekauden alkaessa marraskuussa. Sadekauden alun pelätään lykkääntyvän, sillä Tyynellämerellä on vaikuttanut tänä vuonna voimakkaana niin sanottu el niño -ilmiö, joka muuttaa sekä meriveden lämpötilaa että säätä.

Metsäpalojen ennätys

Metsäpalojen aiheuttamia päästöjä kartoittavan GFED-tietokannan (siirryt toiseen palveluun) mukaan Indonesiassa on havaittu vuoden 2015 kuluessa jo noin 116 000 maastopaloa.

Maastopalojen määrää on mitattu satelliiteilla vuodesta 2003, ja tämänvuotiset palot ovat jo nyt laajempia kuin kertaakaan aiemmin koko kalenterivuoden aikana.

Palanut pinta-ala on uutistoimisto AFP:n mukaan ainakin 1,7 miljoonaa hehtaaria eli 17 000 neliökilometriä.

World Resources Institute (siirryt toiseen palveluun) puolestaan kertoo, että syyskuusta lähtien Indonesian metsäpalojen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat useimpina päivinä ylittäneet koko Yhdysvaltain hiilidioksidipäästöt. Instituutin arvioi, että yli puolet tulipaloista on sattunut turvepitoisilla maa-alueilla, joihin on sitoutunut hiiltä paljon enemmän kuin metsiin.

Paloissa vapautuu metaania, joka on paljon voimakkaampi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi. Kun metaania vapautuu vielä paljon enemmän juuri turpeesta, Indonesian turvepalojen vaikutus ilmaston lämpenemiseen saattaa instituutin mukaan olla jopa 200-kertainen tavallisiin maastopaloihin verrattuna.

Ei uusia päästölupauksia

Presidentti Widodo neuvotteli Yhdysvalloissa presidentti Barack Obaman kanssa maiden toimista ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi.

Singapore
Indonesiasta tuleva savusumu häiritsee myös Singaporessa. Turisti suojaa hengitystään. Wallace Woon / EPA

Indonesia on maailman kuudenneksi suurin kasvihuonekaasujen lähde, mikä johtuu ennen kaikkea sademetsien tuhoutumisesta. Indonesiassa sademetsiä raivataan öljypalmun istuttamiseksi sekä kaskiviljelyä ja muuta maataloutta varten.

Yhdysvallat ja Indonesia antoivat neuvotteluistaan yhteisen lausunnon, joka ei sisältänyt uusia sitoumuksia.

Indonesia lupasi vuonna 2009 vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä 26 prosentilla suhteessa päästöjen normaaliin kasvuvauhtiin vuoteen 2020 mennessä. Vähennyksen määrä voisi nousta 41 prosenttiin, jos Indonesia saisi taloudellista tukea muilta mailta.

Tämän vuoden syyskuussa Indonesia puolestaan lupasi, että vuodesta 2020 vuoteen 2030 päästöjä vähennetään 29 prosentilla normaaliin kasvukäyrään verrattuna, tai 41 prosentilla, jos maa saa tarpeeksi ulkomaista tukea.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset