"Kansainväliset pallopelit ovat herkkua Joensuussa" – europelit eivät kartuta Katajan kassaa

Joensuun Kataja aloittaa eurourakkansa uudistetussa seurajoukkuekilpailussa. Uudessa Europe Cupissa liikkuu joensuulaisten kannalta aiempaa suuremmat rahat, mutta taloudellista voittoa seura tuskin tulee tekemään.

urheilu
Kataja Basketin joukkueenjohtaja Jukka Törmälä joukkueensa vaihtopenkillä.
Esa Huuhko / Yle

Koripallon hallitseva Suomen Mestari Kataja Basket aloittaa eurotaipaleensa uudistetussa Europe Cupissa keskiviikkona Joensuussa. Vastaansa joensuulaiset saavat bulgarialaisen BC Rilski Sportsin.

Kataja on aiempina vuosina osallistunut maanosan kolmoskilpailu EuroChallengeen. Nyt nimensä Europe Cupiksi muuttuneessa sarjassa liikkuvat aiempaa suuremmat rahat.

Esimerkiksi alkulohkosta jatkoon pääseminen kilauttaa joukkueen kassaan 10 000 euroa. Kansainvälinen koripalloliitto tukee myös erotuomarikustannuksissa 3 000 eurolla per ottelu.

Tästä huolimatta Katajassa tiedetään, ettei liikoja kannata odottaa.

– Tämä on sellaista nollatulospeliä, ei tässä rahaa pääse tekemään. Jos neljän parhaan joukkoon selviytyisi Euroopassa, voisi tehdä voittoa, Katajan joukkueenjohtaja Jukka Törmälä linjaa.

Kaikkiaan Katajan vuosibudjetti pyörii noin 800 000 eurossa. Tästä noin 100 000 menee europelien kustannuksiin. Lipputulojen lisäksi suuressa roolissa ovat myös seuran saamat sponsoritulot.

– Käytännössä tukirahat menevät ensimmäisellä eurokierroksella. 1 500–2 000 katsojalla saamme sellaiset lipputulot, joilla voimme kattaa seuraavan ulkomaan vieraspelimme kustannukset. Yhdessä vieraspelissä käyminen matkoineen maksaa 10 000–15 000 euroa, Törmälä arvioi.

Huippukorista Joensuussa

Vaikka tiedetään lähes varmaksi, että Europe Cupista ei saa ainakaan suurta taloudellista hyötyä, joukkueet osallistuvat silti uusittuun sarjaan.

Esimerkiksi Korisliigassa mestaruudesta ei makseta senttiäkään.

Jukka Törmälä

– Eivät palloilujoukkueet juuri missään lajissa tai sarjassa Suomessa ole mitään rahasampoja. Esimerkiksi Korisliigassa mestaruudesta ei makseta senttiäkään. Mestaruudesta on taloudellisesti siinä kohtaa hyötyä, kun marssitaan tukijoiden luokse ja kysytään, että haluavatko he olla tukemassa Suomen mestareita.

– Hienointahan tässä on se, että Joensuussa pelataan huippukorista. Kansainväliset pallopelit ovat harvinaista herkkua Joensuussa, joukkueenjohtaja Törmälä sanoo.

Europe Cupissa on mukana 56 joukkuetta. Ne on jaettu 14 neljän joukkueen alkulohkoon, jossa kukin joukkue pelaa 2. joulukuuta mennessä kolmesti kotona ja kolmesti vieraissa.

Jokaisen lohkon kaksi parasta pääsevät suoraan 32 parhaan jatkolohkoon, jonne yltävät myös neljä parasta lohkokolmosta.

Suomalaisjoukkueista Katajan lisäksi kilpailussa on mukana kotkalainen KTP-Basket.