Kiinteistöille suunnitteilla uusi jätemaksu – perusmaksu tuo vapaamatkustajatkin maksajiksi

Perämeren Jätehuollon alueella suunnitellaan otettavaksi käyttöön uusi asuntokohtainen perusmaksu. Se pistää myös jätemaksuistaan nykyisin laistavat asukkaat pulittamaan jätehuollostaan edes jotain.

jätehuolto
Sekalaista kaatopaikkajätettä jätekeskus Jäkälässä
Paula Hiljanen / Yle

Perämeren Jätehuolto Oy suunnittelee ottavansa käyttöön uuden jätemaksun, joka tulisi kaikkien kotitalouksien maksettavaksi. Asuntokohtainen perusmaksu olisi vajaat 25 euroa vuodessa, ja sillä katettaisiin muun muassa kotitalouksien ilmaispalvelut ja ekoasemien ylläpito.

Lisäksi perusmaksulla saisi toimittaa polttoon sopimatonta jätettä ekoasemille ilmaiseksi neljästi vuodessa, kun nykyään se maksaa vähintään 15 euroa kerralta.

Jäteyhtiön toimitusjohtaja Tuija Ahrikkala huomauttaa, että pakollisella perusmaksulla saataisiin myös nykyiset niin sanotut vapaamatkustajat maksamaan jätehuollostaan.

– Meillä on aika paljon vielä näitä vapaamatkustajia. Olemme arvioineet, että noin joka kymmenes merilappilainen ei maksa omasta jätehuollostaan. Perusmaksu tulee kaikkien kotitalouksien maksettavaksi eikä kohdennu vain niihin, jotka huolehtivat jo tällä hetkellä velvoitteensa.

Perusmaksua maksaa valtaosa suomalaisista

Perusmaksu on käytössä laajasti Suomessa – jo 73 prosenttia kansalaisista maksaa perusmaksua. Myös Perämeren jätehuollon alueella on pohdittu maksun käyttöönottoa jo aiemmin, mutta sitä on viivästyttänyt huoli asukkaiden jätemaksujen noususta.

Meillä on aika paljon vielä näitä vapaamatkustajia. Olemme arvioineet, että noin joka kymmenes merilappilainen ei maksa omasta jätehuollostaan.

Tuija Ahrikkala

– Jos olisimme aikaisemmin ottaneet perusmaksun käyttöön, olisi ollut tarkoituksenmukaista alentaa jätemaksuja, koska meidän tarkoituksemme ei ole kerätä voittoa. Mutta meillä on huonot kokemukset jätemaksujen alentamisesta – vaikka alennamme maksuja, kuljetusyritykset eivät välttämättä siirrä alennusta asiakkaalle, Ahrikkala harmittelee.

Nyt lisätuloja on kuitenkin saatava, sillä ensi vuoden alusta voimaan tuleva biohajoavan jätteen kaatopaikkakielto vie Perämeren Jätehuollolta asiakkaita ja näin ollen tulojakin.

Perusmaksu tai jätemaksujen korotus

Viime vuodet kaatopaikkapalveluja on tarjottu muille Lapin kunnille ja siitä saaduilla tuloilla on maksettu alueen asukkaiden ilmaispalvelut, jotka nyt aiotaan siirtää perusmaksulla maksettavaksi.

– Muuten meidän täytyisi nostaa jätemaksuja ja se korotus olisi aika merkittävä, noin 25 prosenttia. Ja se tulisi juuri näiden jo jätehuollosta maksavien kotitalouksien maksettavaksi, Ahrikkala perustelee.